Державний контроль та зменшення граничного обсягу володіння, - Княжицький розповів, що слід змінити в законі про землю

За словами нардепа від фракції "Європейської Солідарності" Миколи Княжицького, партія підтримала законопроєкт, щоб Україна могла отримати кредити від МВФ

Про це Княжицький розповів в ефірі програми "Говорить Великий Львів", передає Еспресо.TV.

"Ми голосували синхронно з частиною "Слуги народу", а інша частина "Слуги народу", яка підтримує олігархів, Росію голосувала синхронно з ОПЗЖ і з Батьківщиною. Так як цього хоче Росія, коли говорить, що Україна не має шансу на існування і очікує, що ми не отримаємо коштів МВФ, і, просто через фінансову кризу, яка нас очікує, розвалиться", -заявив нардеп.

Княжицький зазначив, що "ЄС" проголосувала "за" законопроєкт, тому що приватна власність на землю - це базова європейська цінність"

Він зазначив, що запропонована гранична межа володіння землею у 200 тис. га, запропонована монобільшістю в першому читанні законопроєкту, - це порушення тих самих європейських цінностей.

"В жодній європейській країні такого немає", - підкреслив Княжицький.

"Я увесь час говорив, що "Європейська Солідарність" послідовно виступає за ринок землі, але за європейською моделлю. Коли пріоритет мають не іноземні олігархи, які можуть скупати величезні кількості землі, а перш за все власні фермери. І саме тому, завдяки нашим наполягання, після зустрічі Петра Порошенка і розмови
з Директором розпорядником МВФ, де вона сказала про ці дві ключові вимоги: "антиколомойський закон" і закон про землю", - додав політик.

"Державна земля повинна залишитись в державі. Земля громад повинна залишитися в громадах. Селянин повинен мати власну землю. Абсолютно вірно говорив фермер, який тут виступав, що ресурсів зараз для цього немає. Саме тому і було це відтермінування на рік. Щоб за цей рік можна було продумати так державну політику й агрополітику. Ми будемо на цьому наполягати, щоб селяни і фермери мали
змогу отримати кредити для купівлі цих своїх 100 га", - наголосив Княжицький.

Також він зазначив, що не є прихильником тієї норми в законі, що з 2024 року можна буде купувати по 10 тис. га, додавши, що це забагато.

Княжицький зауважив, що є 2 пункти, яких немає в цьому законі та про які партія "ЄС" буде наполягати, щоб їх внести:

"Це те, що держава все-таки через уповноважене агенство або орган має контролювати кожну оборудку з землею і давати на це дозвіл і має контролювати як ця земля буде використовуватись. Коли це 100 га, то небезпеки немає. Коли це більші обсяги - така небезпека може існувати, і в усіх європейських країнах це в той чи інший спосіб регулюється."

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb