"Рахунок йде на десятки тисяч": в Ухані жителі не вірять офіційній статистиці про жертви коронавірусу

У той час як влада китайського міста Ухань, який став епіцентром спалаху коронавірусу, заявила про припинення карантину, місцеві жителі не вірять даним офіційної статистики

Як повідомляє Голос Америки, згідно з офіційними даними, за весь час епідемії в Ухані жертвами коронавірусу стали близько 2500 чоловік.

Відзначається, що з початку цього тижня сім найбільших похоронних бюро Уханя щодня видають сім'ям покійних в середньому 500 урн з прахом. Це дає підстави припустити, що коронавірус став причиною смерті набагато більшої кількості людей, ніж про це заявляє офіційний Пекін.

Зараз сім похоронних будинків обслуговують Ухань, а також міста Ханькоу, Учан і Ханьян, які входять в агломерацію. Користувачі соцмереж підрахували щоденне навантаження всіх семи бюро, в той час як новинний сайт Caixin.com повідомив, що похоронний будинок в Ханькоу отримав тільки за один день 5000 урн з крематорію - що вже вдвічі перевищує офіційне число жертв коронавірусу в Ухані.

Читайте також: Китай приховує масштаби пандемії коронавірусу, - ЗМІ

Похоронні бюро сповістили сім'ї померлих, що вони спробують завершити кремацію перед традиційним китайським святом поминання покійних Цінмін, який відзначається 5 квітня.

Згідно з підрахунками, з 23 березня по 5 квітня похоронні бюро видадуть родичам 42 000 урн з прахом покійних.

Ще одна оцінка числа жертв базується на знанні того, як функціонують місцеві крематорії, в яких в цілому працюють 84 печі. З огляду на, що одна кремація займає приблизно одну годину, міські крематорії можуть щодня видавати більше 1 560 урн з прахом покійних. Згідно з цими підрахунками, за останні два з половиною місяці в місті загинули близько 46 800 осіб.

Читайте також: У Китаї - новий сплеск коронавірусу: за добу зафіксували 1,6 тисяч заражень, - Ляшко

Джерело, близьке до Провінціального бюро у цивільних справах, стверджує, що багато людей померли у себе вдома, не потрапивши в офіційну статистику. За словами джерела, дійсна кількість смертей в Ухані засекречена, проте влада, судячи з усього, знає реальні цифри.

За словами джерела, протягом всього лише одного місяця в Ухані було проведено 28 000 кремації.

Житель Ухань Сунь Ліньань розповів про довгі черги у похоронні бюро, в які вишикувалися родичі загиблих, які бажають забрати прах своїх близьких.

Ще один житель Уханя Чень Яохуей сказав, що міська влада роздає сім'ям загиблих 3000 юанів (близько 422 доларів) в якості "допомоги на поховання" - в обмін на їхнє мовчання про справжні причини смерті близької людини.

Він зазначив, що ніхто в місті не вірить офіційній статистиці про кількість загиблих людей.

"Згідно з офіційними даними, померли 2500 осіб … Але до початку епідемії в міських крематоріях зазвичай кремували близько 220 (трупів ред.) на день", - розповідає Чень.

При цьому, за його словами, під час епідемії влада перевела в Ухань співробітників крематоріїв з усього Китаю, і ті цілодобово займаються кремаціями".

Місцевий житель на прізвище Гао говорить, що сім міських крематоріїв здатні кремувати близько двох тисяч тіл в день, за умови цілодобової роботи. 

"Будь-який, хто подивиться на ці цифри, зрозуміє … Будь-яка людина, здатна мислити. І вони говорять про 2535 жертв? Сім крематоріїв можуть кремувати більше померлих всього за один день", - зазначив він.

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine