Коломойський виграв суд у Гонтаревої: вона мусить спростувати звинувачення у підпалі будинку на замовлення олігарха

2 квітня Шевченківський суд Києва опублікував рішення, згідно з яким задовольнив позов Ігоря Коломойського до екс-глави НБУ Валерії Гонтаревої й одного з українських ЗМІ про захист честі та гідності

Відповідне рішення Шевченківського суду опубліковане на сайті.

Згідно з рішенням суду Гонтарева повинна спростувати в пресі свої заяви про те, що вона підозрює Коломойського в організації підпалу її будинку і що він погрожував їй.

У вересні 2019 року Гонтарева дала інтерв'ю виданню LB.ua відразу ж після пожежі в її будинку в Київській області. На питання журналіста "Я правильно розумію, що Коломойський - головний, кого ви підозрюєте в тому, що сталося з вами?" Гонтарева відповіла "Так", а на питання "Говорячи, що вам погрожували, ви маєте на увазі Коломойського", сказала "Зрозуміло".

Читайте також: "Нехай до психіатра йде, дебілка": Коломойський сказав, що "буде смішно", якщо Гонтарева скоїть суїцид

Суд зобов'язав екс-главу НБУ протягом п'яти днів опублікувати на цьому ж сайті повідомлення такого змісту:

"Спростування. Повідомляю, що інформація, поширена 18 вересня 2019 року в моєму інтерв'ю на сайті Lb.ua є недостовірною і підлягає спростуванню в частині твердження, що Ігор Коломойський - головний, кого я підозрюю і вважаю замовником підпалу мого будинку, що стався вночі 17 вересня 2019, і в частині тверджень про те, що він мені погрожував".

Суд порахував, що твердження Гонтаревої, "формують негативну громадську думку, руйнують імідж і репутацію позивача, а тому порушують його право на повагу честі, гідності та ділової репутації".

"Інформація складає негативне враження у суспільства про позивача як про людину, яка своїми діями порушує права інших людей, - зазначено в рішенні. - Її зміст може поставити під сумнів дотримання позивачем законодавства України та його моральних якостей".

Згідно з текстом рішення, інформація, озвучена екс-главою НБУ не відповідає дійсності, оскільки не була підтверджена наданими суду доказами. Також суд дійшов висновку, що заява Гонтаревої не була оціночним судженням з її боку. При цьому в тексті рішення немає інформації про проведення лінгвістичної експертизи слів екс-голови Нацбанку.

"Інформація містить фактичні дані і викладена в категорично стверджувальній формі. Значить, вона може бути перевірена на предмет її відповідності дійсності і як наслідок може бути визнана недостовірною", - зазначає суд.

Суддя надав Гонтаревій а також Інституту Горшеніна (виступає співвідповідачем, як власник LB.ua) право на апеляцію: поки вони не зобов'язані негайно виконувати рішення першої інстанції.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb