Милованов пропонує платити українцям по 5000 грн кожен місяць карантину

Колишній міністр економіки Тимофій Милованов заявив, що державна підтримка у період карантину та коронавірусу має полягати у здійсненні прямих виплат населенню

Про це повідомляє Hromadske.

Подібним шляхом економіку підтримують розвинені країни світу, які витрачають на протидію економічній кризі 5-10% ВВП.

"В Україні 10% ВВП це складає приблизно 400 млрд грн. Розмір підтримки, що надається в Україні зараз значно менший і має бути збільшений в рази", - повідомив ексміністр.

Милованов вважає, що людям, які втратили роботу або інші джерела доходу потрібно виплачувати хоча б 50% зарплати на місяць (а оскільки середня зарплата в Україні складає близько 10 тисяч гривень, то кожен громадянин в середньому отримає по 5 тисяч гривень). За його розрахунками, на ці цілі може піти до 25 мільярдів гривень на місяць, а за 4 місяці карантину - 100 мільярдів гривень.

"Пряма підтримка людям. З економічної та фінансової точки зору, найбільше криза вдарить по людях, які будуть звільнені, відправлені у тимчасові відпустки, або яким буде зменшена зарплата. Тому фокус держави має бути на підтримці перш за все таких людей, а не пенсіонерів", - заявив ексурядовець.

Він вважає, що право на отримання державної допомоги повинні мати не лише офіційно працевлаштовані українці, але й ті люди, які працюють неофіційно або оформлені як ФОПи. Виплачувати фінансову допомогу Милованов рекомендує і малому та середньому бізнесу.

Гроші на допомогу економіці Милованов пропонує взяти у МВФ, але також не виключає, що держава може їх надрукувати.

"Чи варто проводити (фактично) емісію, якщо не буде вистачати фінансування через ринкові механізми? На мою думку, так, через безпрецедентну ситуацію. Але потрібно пам'ятати, що емісія не може бути заміною програми МВФ та підтримки інших донорів та позичань з ринку", - зазначив він.