Підписаний у Мінську протокол не має правових наслідків, - відповідь Зеленського на вимогу відкликати підписи Єрмака і Кучми

Президент Володимир Зеленський заявив, що підписаний у Мінську головою ОПУ Андрієм Єрмаком і представником України у контактній групі Леонідом Кучмою протокол не має правових наслідків і не легітимізує суб'єктність ОРДЛО, а підписи не підлягають відкликанню

Про це йдеться у відповіді президента на петицію про відкликання підписів Кучми і Єрмака під документом.

"За результатами засідання ТКГ у Мінську 11 березня 2020 року було підписано робочий документ - Протокол, який носить декларативний характер і не передбачає настання правових наслідків (виникнення зобов’язань сторін), у тому числі жодним чином не легітимізує суб’єктність ОРДЛО. Протокол не є міжнародним договором, як це визначено в статті 2 Закону України "Про міжнародні договори України", відтак уповноваження Президентом України на підписання/рішення про відкликання підписів під робочим документом засідання ТКГ у Мінську 11 березня 2020 року не регламентовано законодавством", - відповів Зеленський.

Читайте також. У Мінську домовилися про створення органу, що фіксує суб'єктність ОРДЛО, - ЗМІ. ДОКУМЕНТ

Президент наголосив, що учасники переговорів від окупованих територій Донбасі можуть бути залучені до дискусій у Тристоронній контактній групі виключно у разі досягнення згоди між Україною, РФ і ОБСЄ.

"Запрошені з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях України можуть бути залучені до дискусій на майданчику ТКГ та в її робочих підгрупах, у тому числі до будь-яких консультативних механізмів, виключно у разі досягнення згоди у тристоронньому форматі – між Україною, Росією та ОБСЄ. Підписання Протоколу ТКГ 11 березня 2020 року є частиною поточної роботи з реалізації Комплексу заходів щодо виконання Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року, а також інших документів, які складають "пакет" досягнутих у Мінську домовленостей", - написав Зеленський.

Читайте також. "Це - вигороджування вбивць своїх громадян". Сюмар про останні домовленості у Мінську

За словами президента, створена в Мінську за участі представників України та представників "ЛНР" і "ДНР" Консультативна рада матиме дорадчі функції для вирішення технічних питань.

"Як передбачається, Консультативна рада має стати технічним інструментом із дорадчими функціями в рамках політичної підгрупи ТКГ для обговорення згаданих вище питань за участю громадян України - як вимушених переселенців, так і українців, що мешкають на тимчасово окупованих територіях. Питання щодо створення Консультативної ради підлягає також предметному опрацюванню із нашими міжнародними партнерами - учасниками Нормандського формату", - йдеться у відповіді президента.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb