Фурса назвав два етапи, які вдарять по гривні

Національна валюта тимчасово втратила позиції на тлі негативних очікувань бізнесу щодо найгіршого сценарію в співпраці України з МВФ

Таку думку висловив інвестиційний банкір Сергій Фурса в програмі “Коментар з Христиною Шкудор” на Еспресо.TV

“Гривня може як посилюватися, так і послаблюватися. Вона відображає попит і пропозицію. Чому взагалі ми бачили в останній місяць таке послаблення? Бо були очікування найгіршого сценарії - того, що у нас не буде програми співпраці з Міжнародним валютним фондом. У результаті український бізнес усі свої вільні гривні переводив у долари”, - пояснив економіст. 

Також він розтлумачив, чому ситуація на валютному ринку станом на зараз внормувалася:

“Те, що ми побачили минулого понеділка голосування у першому читанні “антиколомойський” закон - і з’явилася надія, що у нас таки буде програма з МВФ й ми зможемо пройти цей рік без економічного колапсу. Як результат - змінилися очікування. Плюс бізнесу знадобилися якісь обігові кошти, й вони почали продавати долари. Це цілком природний процес… Це перший етап”, - зазначив Фурса.

За його словами, другий етап настане тоді, коли до України “прилетить” результат економічної кризи у світі:

“Світова рецесія - яка кожного разу так чи йнакше б’є по курсу національної валюти. Буде падати попит на українську експортну продукцію - й у результаті буде тиск на гривню. Цього разу він не має бути таким шаленим, як 2008-2009 років. Ми входимо в кризу у значно кращому стані”, - додав він.

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine