Маринович, Зісельс та Козловський звернулися до українців: Людяність є оберегом

Провідні інтелектуали країни наголосили на необхідності зберігати людяність в умовах пандемії. Вони закликали не підміняти епідеміологічну дисципліну зловживанням владою

Про це ідеться в оприлюдненому сьогодні зверненні Ініціативної групи "Першого грудня".

Іди, народе мій, увійди у свої кімнати й замкни за собою двері,
сховайся на часинку, поки гнів не перейде!
Ісая 26:20


Оскільки пік епідемії ще попереду, нас чекає головне випробування — випробування на людяність, наголошено у зверненні Ініціативної групи "Першого грудня", до якої входять провідні інтелектуали країни Оля Гнатюк, Володимир Єрмоленко, Євген Захаров, Йосип Зісельс, Ігор Козловський, Мирослав Маринович, Ігор Юхновський та Ярослав Яцків.

Зауважується, що загалом уже чітко визначились дві лінії поведінки: допомагати тим, хто найбільше потребує підтримки, або використовувати становище задля неправедного збагачення. Втім, ігнорування небезпеки також є загрозливим. 

Група "Першого грудня" бачить своїм завданням знайти шлях до сердець співгромадян, щоб укріпити їх й віру, що ми впораємося з цим лихом. 

"Якщо сьогодні ми ще зважуємо, вийти на вулицю чи ні, то завтра нам доведеться змиритись із тим, що когось із наших рідних поховають "дистанційно" без нашої участі. Італія пережила цей жах – і ніщо не свідчить, що нам його вдасться оминути", - ідеться у заяві.

Криза, що нас очікує, загострить інстинкти нашого виживання. І на перший план виступить базове розмежування: "Уся наша соціальна розмаїтість зведеться до однієї визначальної відмінності: між тими, що залишаться людьми, і тими, що людську подобу втратять".

Учасники ініціативної групи "Першого грудня" наголошують, що в цей час  особливої ваги набирає збереження цілісності суспільного організму. Адже що міцніше і згуртованіше суспільство, то вищий шанс пережити важкі часи з меншими втратами. 

"Солідарність, емпатія та взаємна підтримка – це єдине, що може стати для всіх нас рятівною "подушкою безпеки", — ідеться у заяві. 

"Подати одне одному руки можна і дистанційно. Хай ослабнуть політичні антагонізми, а у спільній боротьбі проти пандемії з’являться перші паростки довіри. Епідеміологічну дисципліну хай не буде підмінено зловживанням владою. Карантин має ізолювати нас від вірусу, а не від симпатії до людини. Кожне слово вдячності й підтримки діятиме, як цілющий бальзам. Кожне слово доброго гумору відновить у нас душевний баланс", — говорять Оля Гнатюк, Володимир Єрмоленко, Євген Захаров, Йосип Зісельс, Ігор Козловський, Мирослав Маринович, Ігор Юхновський та Ярослав Яцків. 

Повний текст звернення на сайті Ініціативної групи "Першого грудня".