НКРЕКП після закликів ДТЕК посилила монополізацію енергоринку під приводом COVID-19

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) своїм рішенням повністю заборонила імпорт електроенергії із Російської Федерації та Республіки Білорусь

Це передбачено постановою №766 від 8 квітня «Про дії учасників ринку електричної енергії у період дії карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Про це повідомляють "Наші гроші".

НКРЕКП заборонила імпорт, наказавши Оператору системи передачі анулювати результати річних аукціонів на пропускну спроможність міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства, а також обмеживши місячну та добову пропускну спроможність до 0 МВт.

Рішення прийнято після закликів компанії ДТЕК Ріната Ахметова до президента та премєр-міністра закрити імпорт електроенергії із Російської Федерації та Республіки Білорусь.

У березні ціна електроенергії в Україні виросла на 9%-22% і стала найдорожчою в Європі. Компанія ДТЕК продає електроенергію в Україні на 75% дорожче, аніж ціни у сусідній Словаччині.

У березні уряд Дениса Шмигаля, який раніше працював у компанії ДТЕК, ввів мито у розмірі 65% на поставки в Україну енергетичного вугілля, а також на поставки електроенергії із Російської Федерації.

Раніше голова НКРЕКП Валерій Тарасюк заявляв про шкідливість закриття імпорту для конкуренції на ринку електроенергії.

До літа 2019 року компанія ДТЕК імпортувала вугілля із Російської Федерації і закладала його у тарифи на електроенергію за формулою Роттердам+.

Раніше у ЗМІ повідомлялося, що міністром енергетики може стати Ольга Буславець, яка раніше була помічена у лобіюванні рішень на користь ДТЕК Ахметова.

ДТЕК контролює 90% видобутку енергетичного вугілля та 70% усіх вугільних електростанцій в Україні.