Криза через коронавірус поставить виклики перед газовидобуванням в Україні, - Коболєв

Криза, спричинена, зокрема, поширенням коронавірусу, може негативно вплинути на видобуток газу в Україні

Про це сказав голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв під час Київського безпекового форуму в ефірі Еспресо.TV

"Нафтогаз" за попередній період принесе рекордно високий прибуток, на рахунках компанії наразі знаходиться більш ніж $3 млрд, у підземних сховищах рекордно високі за останні 30 років обсяги газу - вони були створені минулого року для подолання можливої кризи і можливої газової війни, якої вдалося уникнути", - пояснив Коболєв.

За його словами, "Нафтогаз" увійшов у новий період зі стабільною фінансовою ситуацією, стабільними запасами газу.

"Ситуація порівняно з 2014 роком кардинально інша - завдяки реформам, які країна провела за попередні 6 років. Ми починали з дуже важкого стану: йшла війна з "Газпромом", була перспектива залишитися без тепла і газу, "Нафтогаз" приносив близько 8 млрд грн збитків", - сказав Коболєв.

Разом з тим, на його думку, криза, спричинена, зокрема, поширенням коронавірусу, може негативно вплинути на видобуток газу, а НАК "Нафтогаз України" є найбільшою видобувною компанією України.

"Навіть зараз мені важко сказати, на якому рівні зупиниться відмітка ціни на газ у Європі влітку цього року. Вона вже зараз рекордно низька і ми очікуємо, що буде ще меншою - це, вочевидь, покладе шалений тиск і поставить виклики перед газовидобувною галуззю", - додав Коболєв.

Він відзначив, що до питання видобутку газу треба підходити у "економічно раціональний спосіб".

"Що мається на увазі? Нам потрібно вкладати кошти у розвідку. Нам потрібно підготувати ті об'єкти, на яких, коли ціна почне відігравати вгору, газовидобувні компанії зможуть ефективно почати видобуток. Потрібно підготувати ресурсну базу", - наголосив Коболєв.

Крім того, на переконання Коболєва, потрібно відмінити ПСО на ринку газу та не забувати про напрямок енергоефективності.

"Ми цього року очікуємо, що буде виконане зобов'язання з відміни такого застарілого явища як ПСО з постачання газу. Це дуже важливо, бо український споживач має отримати свободу вибору, яку має промисловість ", - додав голова правління НАК.

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine