У ВООЗ заявили, що Білорусь повинна готуватися до найгіршого сценарію з COVID-19

Всесвітня організація охорони здоров'я закликала Білорусь скасувати масові заходи та попередила, що епідемія коронавірусу може розвиватися у країні за найгіршим сценарієм

Про це повідомляє DW.

Експерти ВООЗ за підсумками візиту в Білорусь попередили, що країна входить в нову фазу епідемії COVID-19. Глава місії ВООЗ Патрік О'Коннор за підсумками п'ятиденного візиту експертів в країну заявив, що ситуація в Білорусі викликає занепокоєння.

Група експертів ВООЗ працювала в Білорусі на запрошення уряду країни з 7 по 11 квітня. Вони відвідали заклади охорони здоров'я в Мінську і Мінській області, а також у Вітебську. За результатами місії експерти ВООЗ заявили, що зараз керівництво країни має готуватися до найгірших сценаріїв.

ВООЗ рекомендує посилювати заходи соціального дистанціювання: заборонити масові заходи, в тому числі спортивні змагання, перейти на віддалене навчання, забезпечити карантин для інфікованих і обмежити необов'язкові переміщення громадян, особливо з груп ризику - людей похилого віку і з хронічними захворюваннями.

Читайте також: Горілка, сауна, поле і трактор: Лукашенко перерахував "засоби боротьби" з коронавірусом

На запитання про те, наскільки повну картину отримали експерти ВООЗ про ситуацію в Білорусі, О'Коннор заявив, що місія ВООЗ була комплексна і всебічна, експерти працювали за різними напрямками.

"Ми самі могли вирішувати, що хочемо побачити і куди податися, могли вносити зміни в програму і задавати питання. Тому за час, що ми тут провели, нам вдалося повністю зробити все, що ми планували", - заявив О'Коннор.

Він також зазначив, що критично важливо, щоб населення відповідально поставилося до рекомендацій МОЗ Білорусі, а міністерство, в свою чергу, постійно інформувало громадян про розвиток ситуації і про ті заходи, які вживає влада.

Білорусь досі практично не вводила обмежень для боротьби з поширенням коронавірусу - в країні не введено карантин і не закриті кордони. Це єдина країна в Європі, яка не стала скасовувати футбольний чемпіонат через пандемію, а також готується до проведення параду на День перемоги 9 травня.

Станом на 11 квітня, в Білорусі зафіксовано 2226 випадків зараження коронавірусом, 23 людини померли.