Масштаби пожежі дуже великі, - керівник Держагентства з управління Зоною відчуження

Тимчасово виконуюча обов'язки керівника Держагентства з управління Зоною відчуження Катерина Павлова розповіла про масштаби пожежі в Чорнобильській зоні та як вдається з нею боротися

Про це вона сказала у програмі "Великий ефір Василя Зими", передає Еспресо.TV.

«Масштаби, на жаль, дуже великі. Через велике задимлення ми не можемо назвати кількість гектарів. Горить приблизно, низовою пожежею, 20 га, але вогнем пройшло набагато більше. Дійшли підрахунків, що більше 20 тис. га пройшло пожежею. До цієї кількості входить також горільник 2015 року. Тоді була велика пожежа, коли згоріло майже 15 тис. га. На жаль, з цим горільником нічого не зробили за останні роки, і коли туди потрапив, то він одразу ж спалахнув. Велика кількість спалахів одночасно проходять по периметру Зони відчуження, що є дуже дивним. Здивована і ДСНС і поліція, тому що одночасно ідуть такі спалахи в різних кінцях Зони відчуження. Сьогодні повідомили, що дві години тому спіймали підпалювача,  який запалив траву в селі Соколи", - сказала Павлова.

Також вона зазначила, що в місцях Рудого лісу пройшов спалах саме трав'яного покриву.

"Тобто там не було верхового спалаху, стовбури не горіли, а лише суха трава", - додала Павлова.

Вона розповіла, що рівень радіації допустимий нормі. Моніторинг проводиться на постійній основі.

Павлова прокоментувала ситуацію щодо фото пожежників, які відпочивали на траві та додала, що ротація загонів ДСНС ведеться на постійній основі, але вони дуже виснажуються.

"Вони працюють і вдень і вночі. Ці фото фіксують, коли машина набирає воду або заправляється, а пожежники намагаються відпочити. Держава забезпечує їх харчуванням тричі на день і надає гуртожитки. Вони забезпечені всім мінімально необхідним на день. Сьогодні ми отримали кілька запитів на волонтерську допомогу" , - наголосила Павлова.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb.