Каратин для всіх. Очільника сербської цервки в Чорногорії викликали до відділку

Митрополита та кількох священиків найбільшої в Чорногорії православної церкви - Сербської - було запрошено до поліцейського відділку через проведення служби в храмах у свято, яке там має назву Свято квітів

Про це повідомила "Еспресо" керівниця проекту "Балканський оглядач" Наталя Іщенко.

За її словами, місцеві віряни не створювали натовпів та дотримувалися дистанції, але в цій країні взагалі заборонені будь-які публічні зібрання і на вулицю можна виходити лише по одному. В Сербській церкві оцінили поведінку правоохоронців як тиск.

Як відомо, з початку року в Чорногорії тривали багаточисельні акції протесту проти нового закону, згідно з яким СПЦ могла позбутися контролю над храмами та монастирями в Чорногорії, але із початком епідемії коронавірусу всі публічні зібрання церква скасувала. Очевидно, що протистояння СПЦ та чорногорської влади продовжиться – але тільки після карантину, - спрогнозувала Іщенко.

"Наразі навіть найбільш фанатичні очільники дуже відданої своїй вірі православної Сербської церкви не готові аж настільки ризикувати здоров'ям своєї пастви, щоб кликати її на багатолюдні зібрання. На відміну деяких їхніх колег з України, які, як ми всі бачили в неділю, толерують порушення всіх антиепідемічних приписів, при повній, треба додати, байдужості влади", - зазначила експерт.

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine