Держзрада та підготовка замаху на Осмаєва: контррозвідка викрила генерала СБУ, який працював на ФСБ

Контррозвідка СБУ затримала генерал-майора Служби безпеки Валерія Шайтанова. Розповідають про задокументовані зустрічі з полковником ФСБ за кордоном та підготовку замаху на Адама Осмаєва

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

"Контррозвідка Служби безпеки України провела резонансну спецоперацію із викриття високопоставленого агента ФСБ у вищих ешелонах влади. Так, сьогодні було затримано генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, якого підозрюють у державній зраді та вчиненні терористичних актів. Зокрема, за завданням російських спецслужб він планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва", - йдеться в повідомленні.

"На жаль, людина, котра отримала генеральське звання після Революції Гідності та мала захищати Україну, насправді працювала проти неї. Ми провели складну, тривалу, багаторівневу спецоперацію. Це – надважливе викриття Служби безпеки за всю історію Незалежності", - заявив голова СБ України Іван Баканов.

На його переконання, це затримання – свідчення того, що нові підходи в роботі Служби дають свої вагомі результати.

У прес-службі зазначили, що в них є вагомі докази того, що генерал-майор Шайтанов - агент ФСБ.

Як свідчать матеріали справи, Валерій Шайтанов, який є одним з колишніх керівників Центру спеціальних операцій "А" СБ України, насправді перебував на агентурному зв’язку під псевдонім "Бобиль" у полковника ФСБ Ігоря Єгорова. Останній є співробітником Департаменту контррозвідувальних операцій 1 Служби ФСБ – підрозділу, що спеціалізується на плануванні, організації та проведенні розвідувальних та диверсійно-терористичних акцій як на території України, так і інших держав.

У СБУ зазначили, що є беззаперечні докази того, що за завданням спецслужб РФ генерал-майор Шайтанов планував проведення терористичних актів на території України. За це представник ФСБ гарантував винагороду в розмірі 200 тис дол США та паспорт громадянина РФ. У якості виконавця Шайтанов спеціально підібрав особу серед колишніх бійців спецпідрозділів.

Підготовка до цих злочинів чітко зафіксована в матеріалах справи.

Також, за даними СБУ Шайтанов зливав ФСБ інформацію про таємні операції  в районі АТО/ООС і задіяних в них співробітників. Окрім цього, за матеріалами слідства, Шайтанов передавав ворогу інформацію про міжнародне співробітництво вітчизняних спецслужб у сфері національної безпеки і оборони; співробітників керівної ланки Департаменту контррозвідки, оперативних підрозділів СБ України та ЦСО "А", українських розвідувальних органів.

Також, за матеріалами слідства, Шайтанов вів вербовку старшого офіцерського складу СБУ.

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb