Бізнес запропонував владі три рішення для полегшення умов карантину

Половина компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації підтримують ослаблення обмежувальних заходів в Україні

Про це свідчать результати експрес-опитування, проведеного асоціацією.

При цьому 23% опитаних вважають за доцільне залишити нинішні обмеження в повному обсязі.

Згідно з дослідженням, у якому взяли участь представники 122 компаній-членів ЄБА, половина респондентів вважає нинішні обмеження обгрунтованими, ще 36% - жорсткими, 7% - м’якими, ще 7% вважають за необхідне їх посилити.

“Бізнес швидко адаптується до нових реалій і робить все, щоб підтримати співробітників. Однак результати опитування демонструють, що в деяких компаніях вже закінчується запас міцності, і тривалого карантину вони просто можуть не витримати”, - заявила виконавчий директор ЄБА Анна Дерев’янко.

Згідно з результатами опитування, 83% компаній працюють віддалено, 20% пішли на скорочення зарплати, 15% - відправили співробітників в оплачувану відпустку, 4% - скоротили штат.

При цьому кожна четверта компанія шукає нові можливості для розвитку, а 8% не відчули впливу карантину.

59% респондентів готові відновити роботу компаній вже зараз, враховуючи правила індивідуального захисту, 41% бажали б працювати дистанційно, навіть якщо це буде передбачати зниження доходу.

“Топ-3 необхідних рішення в поточній ситуації, на думку бізнесменів - це поліпшення системи діагностики вірусу, забезпечення країни тестами в достатній кількості, встановлення чітких правил щодо карантину та контроль за їх виконанням, а також зниження податкового навантаження на фонд оплати праці”, - заявили в ЄБА.

Крім цього, бізнес вважає доцільною компенсацію частини заробітної плати працівникам підприємств, які були змушені піти на карантин, відновлення регулярного руху громадського транспорту, скасування оподаткування депозитів як для фізичних, так і для юридичних осіб.

Опитування проводилося з 31 березня по 7 квітня 2020 року. Станом на 7 квітня компанії повідомляють про наступні фінансові наслідки обмежувальних заходів: 70% опитаних компаній втратили до 50% доходів, ще 18% втратили 50−75% доходів. Про збільшення доходів повідомляють 10%, ще 2% розглядають варіант закрити бізнес, заявили в ЄБА.

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine