“Потрібна абсолютна податкова лібералізація": радник президента Устенко пропонує зробити з України європейський офшор

Україні потрібно радикально лібералізувати податкове законодавство - та фактично стати європейським офшором

Таку пропозицію висловив радник президента України, член Ради з питань економічного розвитку при Кабінеті міністрів Олег Устенко в інтерв'ю Радіо НВ.

“Як я собі уявляю, ми могли б зараз зробити настільки ліберальне податкове законодавство, що фактично стати східноєвропейським або взагалі європейським офшором. У плані того, що ми могли б лібералізувати наше законодавство по максимуму, в тому числі, наприклад, скасувати податок на прибуток і ввести податок на виведений капітал”, - сказав він.

На думку Устенка, Україні потрібна “абсолютна податкова лібералізація".

“Час прийшов, тягнути більше нікуди, треба приймати жорсткі та швидкі кроки. Повна лібералізація нашого податкового законодавства з розумінням того, що можуть бути втрати в короткостроковій перспективі, але цю короткострокову перспективу можна пережити. Питання середньої та довгострокової перспективи”, - пояснив Устенко.

Він додав, що після кризи всі країни “будуть переслідувати тільки свої інтереси”, тому “елементи такого помірного протекціонізму стають очевидною реальністю”.

“У моєму розумінні ставка або акцент буде зміщений зі звичайною такої риторики, яка була у нас десятиліттями з приводу просто іноземних інвесторів, в сторону внутрішніх інвесторів. А для цього необхідна буде амністія капіталу. Думаю і розумію, що у президента є вже чітке розуміння, як рухатися, що треба робити, і який позитивний ефект це може дати для економіки. Тобто, в кінці кінців, треба припинити брехати собі з приводу того, чиї це капітали, де вони, як вони завозяться. Ну, хто вірить в те, що левова частка інвесторів, які заходять в Україну, це інвестори з Британських Віргінських островів, Панами, Кіпру? Зрештою, виявляється, що це все наші інвестори, які просто “перевзуваються”, - зазначив Устенко.

На його думку, в разі проведення амністії капіталу ставка повинна бути дуже низькою - на рівні 5%.

“У моєму розумінні, дуже низька ставка - в районі 5% - дасть можливість амністувати цей капітал. Але при цьому повинні бути чіткі "уловлювачі", щоб не допустити того, щоб кримінал, наприклад, міг просто легалізувати свої гроші. Це просто неприпустимо, аморально. Коли йшло обговорення з цього питання, президент про це говорив”, - заявив економіст.

Він вважає, що проведення амністії капіталу має бути запущено негайно.

“Це те, що обговорюється не тільки у президента, але це те, що зараз обговорюється і у прем'єра в плані підготовки цієї стратегії…” - сказав Устенко.

Радник Зеленського додав, що цю стратегію і початкові кроки можна буде побачити через тиждень або два: 

“Я думаю, що мова йде, скажімо, про тиждень-два для того, щоб ми чітко бачили тут зрушення. Що стосується другого глобального етапу, коли пандемія пройдена, а кордони начебто як ще закриті, але частково починають відкриватися, тут мова йде, скажімо, про місяць для того, щоб була представлена ця частина. І більш довгострокове теж я б оцінив в районі півтора місяців для того, щоб ми з вами мали документ на руках, повністю вже фіналізований за всіма цими етапами. Але ще раз кажу, що тиждень-два - це максимум, який я б допустив для цих перших швидких кроків. Тому що вони вже напрацьовані. Їх просто треба обговорити, систематизувати, зважити за і проти і негайно рухатися. Якогось часу реального на розкачку не існує. І прем'єр це розуміє. Ось, чому на цій нараді [з президентом] він як раз і наполягає на швидкості прийняття рішення”, - додав економіст.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb