Україна може обговорювати з Іраном "компенсації в обмін на відмову від позовів", - нардеп-"слуга" Мережко

Голова комітету ВР з зовнішньої політики Олександр Мережко вважає, що Україна може обговорювати з Іраном виплату компенсацій загиблим у авіакатастрофі літака МАУ 8 січня та надання доступу до бортових самописців в обмін на відмову родичів загиблих від позовів

Про це Олександр Мережко заявив у коментарі "Радіо Свобода".

"Така практика наскільки я знаю, існує, якщо подивитися, як вирішувалися питання з іншими авіакатастрофами. Наприклад, 1988 рік, коли американці випадково збили іранський лайнер. Там усе вирішувалося шляхом переговорів, і була запропонована єдина фіксована сума компенсацій. І це цілком нормально. Оскільки шляхом переговорів можна отримати більшу суму, ніж через судові позови. Оскільки є, наприклад, Монреальська конвенція, яка встановлює верхню межу компенсації", – сказав депутат Мережко.

Читайте також: Україна не повинна погоджуватися на цю принизливу "подачку" від Ірану, - Єлісєєв про пропозицію визнати катастрофу "людським фактором"

За словами Мережка, якщо Україна не погодиться на подібний компроміс, то родичам загиблих пасажирів доведеться стикнутися із труднощами. Наприклад, йти до судів, які, найбільш імовірно, відбуватимуться в Ірані, за іранським законодавством. Водночас, за словами голови зовнішньополітичного комітету, такі пропозиції іранської сторони, якщо їх офіційно підтвердять, мають оцінювати передовсім юристи з авіаційного права, українські дипломати, а також президент і секретар РНБО, які є відповідальними за такі переговори.

"Це нормальна практика, нормальна дипломатія, тут ніякої "зради" немає. Сторонам треба домовлятися. Це конституційна прерогатива не парламенту, а президента й МЗС, і законодавча гілка сюди не повинна втручатися. Треба віддати це нашій дипломатії, саме вона несе за цю роботу відповідальність", – додав він.

Головною метою цих переговорів очільник комітету ВР назвав отримання максимальної компенсації родинами загиблих українців.

За словами Мережка, меморандуми про взаємопорозуміння здебільшого не потребують ратифікації в парламенті, оскільки вони не змінюють національного законодавства, а є політичною домовленістю.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb