Росія випробовує ракету, здатну збивати супутники, - США

Росія здійснює випробування протисупутникової ракети прямого підйому

Про це заявило Космічне командування Військово-повітряних сил США.

"Російське випробування протисупутникової ракети - це ще один приклад того, що загрози для американських та союзних космічних систем є реальними, серйозними та зростаючими", - сказав начальник космічних операцій США генерал Джон У. "Джей" Реймонд.

За даними США, російська ракетна система здатна знищувати супутники на низькій орбіті Землі (160-2000 км).

Раніше російські супутники COSMOS 2542 і COSMOS 2543 із ознаками космічної зброї здійснили маневри поблизу супутника США, що було розцінене як небезпечна і безвідповідальна дія.

"Ці випробування є додатковим доказом російського лицемірства у пропозиціях щодо контролю космічного озброєння, покликаних обмежувати можливості США, водночас без намірів зупиняти власні програми озброєння", - сказав генерал Реймонд.

Начальник космічних операцій США наголосив, що наразі всі країни з космічними програмами мають створювати безпечні умови для космічної діяльності.

"Космос є критичним для всіх народів та нашого способу життя. Вимоги до космічних систем діють у кризовий час, коли глобальна логістика, транспорт і зв'язок є ключовими для перемоги пандемії COVID-19. Загальні інтереси та відповідальність усіх країн, що діють у космосі,- створювати безпечні, стабільні та оперативно стійкі умови для космічної діяльності, включаючи комерційну, цивільну та національну безпеку", - підсумував генерал Реймонд.