Для виходу з кризи країною повинні керувати професіонали, – дискусія Київського Безпекового Форуму

17 квітня, 2020 п'ятниця
20:28

З найменшими втратами вийти з нинішньої медичної та економічної кризи зможуть тільки ті країни, якими керують професійні політики і управлінці

Про це говорили учасники онлайн дискусії Київського Безпекового Форуму: "Нова реальність: як захистити наш дім від війни, хвороби і розрухи?", пише сайт форуму.

Розпочинаючи розмову, модератор дискусії, член Наглядової ради фонду "Відкрий Україну", колишній заступник Міністра закордонних справ України Данило Лубківський, зазначив, що безпека – це не лише військовий і політичний вимір: "Основа безпеки – це люди і цінності. У 2014 році з’явилася нова Україна. У нас була надія на нову Україну, як надія на людей і цінності. Нація дала відсіч ворогу, український уряд зробив неможливе – врятував країну від дефолту і не допустив економічного колапсу. Світ побачив українську боротьбу і підтримав її".

 

Натомість Україна зразка 2020 року значною мірою відрізняється від неї, переконаний Данило Лубківський. "Які суспільні травми і хвороби призвели до зміни? До того, що на заміну нової України з’явилася фальшива, інфантильна, неграмотна, міщанська протилежність", – сказав він, закликавши учасників розмови до дискусії.

Журналіст і публіцист Віталій Портников зазначив: "Для мене в принципі все те, що відбувається в світі, і в Україні сьогодні, – це до певної міри можна назвати крахом популізму і такими передсмертними судомами, в яких цей популізм намагається знайти собі місце в цій новій реальності". Водночас, на його думку, популістська епоха не продовжиться довго: "Коли країна виявляється перед серйозним викликом, не залишається нічого, окрім як обрати професійне управління, погодитися з професійним управлінням".

 

Віталій Портников звернув увагу на взаємозв'язок між тим, як розвивається пандемія в світі, і тим, наскільки професійно працюють уряди країн. Як позитивний приклад він навів Німеччину, яка наразі демонструє успіхи у стримуванні пандемії.

Журналіст наголосив, що для успішного керівництва державою Україні також потрібен досвід і професіоналізм. "Я хочу нагадати, що коли ми затверджували уряд перший післямайданний 2014 року, пан Яценюк, який був тоді обраний прем'єр-міністром, абсолютно точно сказав, що це є уряд камікадзе. Тому що було ясно, що люди, які увійдуть до складу цього уряду, не збережуть репутацію, рейтинги, можливо, тому що вони будуть змушені ухвалювати дуже серйозні і болісні рішення, болісні для громадян".

"Зараз ми бачимо, що багато людей відмовляється брати участь в урядовій діяльності. Саме тому, що, по-перше, не хоче нести відповідальність, а, по-друге, не вірить у те, що керівництво країни здатне підтримати таких людей. Це ще одна величезна проблема. Неготовність президента України брати відповідальність за тих самих міністрів і керівників держави, яких він сам рекомендує на певні посади", – сказав Віталій Портников.

"Просто треба забрати руки і не натискати кнопки. І знайти команду професіоналів, яка виведе Україну з цього крутого піке. А потім повертатися до своєї справжньої телевізійної діяльності і на екранах телевізорів розповідати, як весело і цікаво ми з цього піке виходили. Ось яким я бачу вихід для президента і ось яким я бачу вихід колективний для України. Всім, хто не вміє керувати, забрати руки зі штурвалу", – вважає він.

Прем’єр-міністр України 2014-2016 років, засновник Фонду "Відкрий Україну" Арсеній Яценюк наголосив, що сьогодні українська нація повинна об’єднатися перед викликами. "У нас можуть бути різні суспільно-політичні погляди, і це нормально. Але спільна правда полягає в тому, що Росія напала на Україну. Що на Майдані розстрілювали українців, які боролися за незалежність України. Що режим, який підтримувався Путіним і Росією, хотів знищити європейську перспективу України. Спільна правда в тому, що сьогодні Україні потрібна професійна влада з політичним лідерством", – підкреслив він.

Прикладом такого політичного лідерства Арсеній Яценюк також назвав канцлерку Німеччини Ангелу Меркель: "Сьогодні вся Європа і весь світ побачили, що той, хто є справжнім політичним лідером, хто стоїть на справжніх цінностях, – завжди виведе націю, країну і державу з найбільшої кризи. Те саме сьогодні потребує Україна".

Засновник Фонду "Відкрий Україну" підкреслив, що найважливіше нині - базові цінності, на яких "тримається кожна держава і кожна нація". "У 2014 році ми встояли тільки по одній причині – ми були всі разом. І навіть розбіжності, які у нас були, – а вони завжди присутні, це природно для кожної країни, – ми відклали їх. Адже ми знали, що у нас на порядку денному найбільший виклик – існування України і кожного українця. Тому ми виграли тоді і зараз повинні виграти", – сказав Арсеній Яценюк.

Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен розповіла про те, як її країна протидіє пандемії. "Мене вже спитали, чому у нас смертність така низька, на відміну від Італії і Франції. У нас просто кількість зроблених тестів набагато-набагато вище, ніж в інших країнах. Тобто, у нас теж люди, які сидять вдома з нежиттю, їх тестують. І якщо в них вірус, це буде в нашій статистиці. Тобто, врешті-решт, я думаю, смертність скрізь буде більш-менш однакова".

"Але закриті кордони – це зараз потрібно, поки ми впораємося з цією кризою. Я особисто думаю, що Європа після цього буде знову відкрита, і буде теж відкрита для інших країн", – додала пані посол. Вона також розповіла, що Німеччина надає допомогу з лікуванням хворих сусіднім державам, зокрема Італії та Франції: "Ми допомагаємо один одному".

Анка Фельдгузен також наголосила на тому, що Німеччина продовжує надавати свою підтримку Україні. "Щотижня проходять розмови між радниками щодо Мінського, Нормандського формату. Тобто, ми і далі дуже-дуже інтенсивно спостерігаємо, що тут відбувається, особливо на Донбасі. Ми вже декілька разів закликали і Росію вплинути на сепаратистів, щоб вони дали вільно рухатися нашим спостерігачам СММ. Тобто, ми через цю кризу пандемії не забуваємо про ті виклики, які стоять і стояли останні роки перед Україною", – зазначила посол.

Участь у дискусії взяв і Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України – 2014 рік, Секретар Ради національної безпеки і оборони України у 2014-2019 роках Олександр Турчинов. Він наголосив, що на відміну від європейських країн і більшості країн світу, Україна сьогодні веде війну на декілька фронтів.

"Незважаючи на те, що в світі і в Україні вирує пандемія, російська агресія проти нашої держави продовжується. Немає жодного дня, коли б не відбувалося військових провокацій на фронті. Немає жодного дня, коли б ми не мали або поранених, або навіть убитих наших воїнів. І це серйозні виклики для України", – сказав він.

На думку Олександра Турчинова, курс діючої української влади на замирення з агресором є хибним: "Росія не для того захопила Крим і частину окупувала Донбасу, щоб домовлятися, щоб шукати компроміси, щоб звільнити захоплені території. Ні. У реваншистській імперській стратегії Росії, яку вона не приховує, немає незалежної сильної держави під назвою Україна".

"На превеликий жаль, будь-які намагання і ілюзії домовитися з Путіним, піти на якісь поступки, сподівання, що він залишить в спокої Україну, що він звільнить окуповані території, – це ілюзія, це самообман. Росія рахується тільки з силою", – вважає екс-секретар РНБО.

Він дорікнув владі за те, що провалені всі строки, передбачені законом для затвердження нової Стратегія національної безпеки, яка є головним документом стратегічного планування. Окрім того, він підкреслив, що відсутність в державному оборонному замовленні на 2020 рік ресурсів на закупівлю українських ракет "ставить під удар всю національну ракетну програму". "Уже достатньо часу, щоб нові керівники зрозуміли свою відповідальність за захист України від будь-яких загроз. Зволікання в прийнятті адекватних професійних рішень створює небезпеку для всієї країни", – додав Олександр Турчинов.

Філософ, правозахисник, Віце-ректор Українського Католицького університету  Мирослав Маринович своєю чергою наголосив: "Пандемія знову вивела на перший план одвічну дилему: автократія чи демократія?".

На його думку, нинішня система європейських цінностей, яка була сформована після Другої світової війни, починає руйнуватися. "Сьогодні всі ці механізми і структури пробуксовують. Занепадає сама філософія позитивної суми. Реванш беруть національні егоїзми, недовіра, схильність до протистояння", – зазначив філософ.

Мирослав Маринович переконаний, що нинішня привабливість авторитаризму оманлива. "Тому я би не радив Україні гнатися за болотними світлячками авторитаризму, популізму, непрофесіоналізму, а натомість утверджувати цінності. І тоді увійдемо в резонанс з успішним майбутнім", – зазначив він.

Завершуючи дискусію, Данило Лубківський привітав усіх з прийдешніми святами і сказав: "Смог розійдеться, а Україна буде!".

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
07:09
Радбез ООН
Більшість - чоловіки: ООН зафіксувала 85 випадків сексуального насилля в Україні через війну минулого року
06:59
Ілюстративне фото
В окупованому Маріуполі вночі пролунало щонайменше 12 вибухів, - Андрющенко
06:51
Бандера та Шухевич
У Росії відкрили кримінальну справу проти священника через ікони з Бандерою й Шухевичем
06:34
Сергій Шойгу
Шойгу заявив про посилення наступу РФ на сході України: в ISW оцінили заяви російського міністра
06:20
Оновлено
безпілотник, дрон
Росіяни скаржаться на атаки БПЛА в трьох областях: є влучання по нафтобазі
06:01
Хезболла вдарила ракетами по півночі Ізраїлю
05:42
Китай
Китай швидко стає агресивнішим у своїй риториці та діях по всій Азії, - індійсько-тихоокеанське командування США
04:53
Оновлено
Сенат США
Сенат США ухвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
04:46
Пентагон
США й партнери створили потужну логістичну мережу, щоб доправити пакет допомоги в Україну якнайшвидше, - Пентагон
04:00
Оновлено
Армія РФ вдарила ракетами по житловому комплексу в Харкові та області: щонайменше 2 поранених
03:57
окупанти танк
ISW: РФ, імовірно, активізує наступ в найближчі тижні, напередодні очікуваного прибуття допомоги від США
03:34
Наслідки атаки на Запоріжжя 7 січня
"Наводив російські ракети на Запоріжжя": ексдепутата-комуніста Запорізької міськради засудили до 15 років тюрми
02:58
Typhoon
Велика Британія відправить до Польщі винищувачі Typhoon
01:52
Міноборони створює єдину систему надання медичної допомоги пораненим за стандартами НАТО
00:58
Сергій Кислиця
ООН має докази систематичного використання сексуального насильства Росією як знаряддя війни і тортур
00:54
Айтана Бонматі
Оголошено імена володарів спортивного "Оскара"
00:40
Валерій Залужний
В ОП повідомили, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії
00:28
Білий дім
У Білому домі розповіли, як розподілятиметься допомога Україні після надання $61 млрд
2024, вiвторок
23 квітня
23:54
Михайло Мудрик (у синій формі) та Бен Вайт, Арсенал - Челсі
"Арсенал" принизив "Челсі" в "українському дербі" та став одноосібним лідером АПЛ
23:26
Оновлено
Україна США
Україна у новому пакеті допомоги від США на $1 млрд може отримати далекобійні ракети ATACMS, - CNN
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
Більше новин