Covid-19 здатен поховати нинішню Росію, - журналіст Ігор Яковенко

Замість того щоб фінансово допомагати страждаючим від епідемії коронавірусу та економічного карантину звичайним людям і підприємцям керівництво Російської Федерації на чолі з Володимиром Путіним продовжує накопичувати резерви, що здатне викликати небажані наслідки. Крім того, не до кінця зрозуміло яким чином країна вибереться з кризи

Про це журналіст, колишній депутат Держдуми Росії Ігор Яковенко заявив в етері програми "Студія Захід" з Антоном Борковським, яка вийшла на Еспресо.TV.

"Зрозуміло що країни демократії - європейські країни, Сполучені Штати Америки - незважаючи на жахливі абсолютно втрати, там теж дуже багато дурниць накоєно і вони це самі визнають, самі це знають, все відновлять. Там все заллють грішми і під цей благословенний дощ доларовий, євровий і фунтів стерлінговий все виросте. У Росії цього абсолютно не відбувається. У Росії Путін сидить і чахне як Кощій "над златом", над своїми 18 трлн, які він накопичив і далі накопичує. Приголомшлива річ. Зараз в Росії відбувається не спроба допомогти громадянам і бізнесу, а спроба накопичити в цих умовах ще більше резервів. Для чого? На який ще "чорний день"? Який ще може бути день "чорніше" цього? Це просто інстинкт. Це дурість або жадібність. Чого тут більше, важко сказати, але в будь-якому випадку це відбувається", - зазначив Яковенко.

Як наслідок, додав він, попереду росіянам слід бути готовими до "дуже важких часів".

"Росію чекають дуже важкі часи. Я не дуже впевнений, що Росія після всього цього, всієї цієї історії зможе якось зберегтися. Різні можуть бути сценарії, але один з цих сценаріїв дуже важкий", - підкреслив журналіст.

"Пік коронавірусу і пік зубожіння - попереду. В Росії на сьогоднішній момент у 60-70% населення взагалі немає жодних заощаджень. В умовах, коли різко впали доходи, фактично вони зникли у значної частини людей, ситуація коли вони дійдуть до такого стану, що їм просто нема на що буде годувати сім'ї, ця ситуація вона, мабуть, до травня з'явиться. З'явиться повністю, в усьому своєму обсязі. Наскільки це співпаде з тим моментом, коли можна буде скасувати карантин, це питання. Якщо до цього часу скасування карантину не буде смертельною загрозою, то можна вважати що Росія проскочила ось це вузьке пляшкове горлечко ідеального шторму, який на сьогоднішній момент існує", - розповів Ігор Яковенко.

"Якщо пікова точка цих процесів буде розведена в часі, то Росія проскочить. Такий шанс є. Якщо це зійдеться, то будуть дуже серйозні проблеми. Тому що при усій покірності, при усій зашореності росіян в ситуації, коли нема на що буде годувати сім'ї, у людей просто зникне зомбування телевізором, це абсолютно очевидно, і зменшиться страх перед поліцейським насильством", - пояснив журналіст.

Поки що ж фактор загрози насильства з боку влади під час протестних акцій в РФ є надто великим.

"Поліцейське насильство (у нас - ред.) не можна порівняти абсолютно. Порівнювати Росію з Україною (в цьому плані - ред.) не можливо, тому що в Росії 350 тис. лише нацгвардійців, озброєних бронетехнікою та іншим, і ще величезна кількість ФСОшників (ФСО або Федеральна служба охорони - ред.). Ресурси придушення в Росії є незрівнянно більшими, ніж в Україні", - заявив Яковенко.

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb