Під час карантину суттєво зросли ціни на нерухомість та активізувалось будівництво “сумнівного” житла

У І кварталі 2020 року житло подорожчало у середньому на 8,8% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року

Під час карантину суттєво зросли ціни на нерухомість та активізувалось будівництво житла, законність якого викликає сумніви. Цьому сприяє два фактори. Із середини березня заборонені будь-які перевірки з боку Державної будівельно-архітектурної інспекції. До створення нового органу — Державної інспекції містобудування України. Другий фактор — запровадження карантину. Небайдужі активісти у цей період не можуть збиратися у групи та блокувати незаконні будівництва.

“Одна з таких забудов - “Подол Град Винтаж” на Вознесенському узвозі. Будівництво почалося ще у 2017 році. Тут все незаконно — починаючи із землевідведення, отримання дозвільних документів. Тут ні по генеральному плану не можна нічого будувати, це зона історичного ландшафту. Але користуючись дерегуляцією та лобіюванням інтересів у владі, забудовник отримав усі дозвільні документи і розпочав будівництво. І зараз, під прикриттям карантину, розпочалося активне зведення житла — поверх за поверхом”, - заявив у програмі “Інтерв’ю на “Еспресо” експерт з незаконного будівництва, юрист Георгій Могильний.

За його інформацією забудовник також намагається зупинити ремонтні роботи у навчальному закладі - науково-дослідницька школа БАЗИС, що розташована поруч із будівництвом. У Будівлі школи, яку придбав приватний інвестор, раніше був навчальний заклад, однак згодом його закрили. Проте через те, що в Подільському районі шкіл не вистачає, її вирішили реставрувати. Забудовники подали до суду на компанію, яка займається ремонтом цієї школи. Суд відбувся без участі відповідача. Але на територію навчального закладу завітала виконавча служба з ухвалою про заборону будь-яких робіт.

“Ситуація абсурдна. Зважаючи на велику кількість новобудов на Подолі, місць у школах не вистачає. А в результаті призупиняють не будівництво житлового комплексу, а за рішенням суду — реконструкцію школи”, - каже Георгій Могильний.

Будівництво "Подол Град Винтаж" на Подолі давно і не раз блокували активісти. Які стверджують — воно знаходиться на території Державного історико-архітектурного заповідника “Стародавній Київ”. Будівництво ведеться на перехресті вулиць Вознесенський узвіз, Глибочицька, Нижній Верхній Вали, Кожумяцька та Воздвиженська. Зведення чергової багатоповерхівки на Подолі, кажуть місцеві жителі, неминуче призведе і до транспортного колапсу.