Допомогу по безробіттю отримують понад 300 тис. українців, - Державний ценр зайнятості

В Україні допомогу по безробіттю отримують понад 300 тис. громадян

Про це повідомила начальниця управління Державного центру зайнятості Інна Бундіні, передає "Радіо Свобода".

При цьому чиновниця зазначила, що в поточному році кількість таких громадян зросла майже на третину порівняно з 2019 роком.

"Якщо я скажу сухі цифри, що більше, ніж на 30% в порівнянні з таким же періодом минулого року, то це ні про що. У цілому ж на обліку в службі зайнятості перебуває понад 420 тис. людей - це особи, які мають статус безробітного. Понад 300 тис. із них отримують допомогу по безробіттю", - сказала Бундіні.

Начальниця управління Держцентру зайнятості уточнила, що допомога по безробіттю в Україні наразі складає від 1000 до 8408 грн.

"Суми різні. Для незастрахованих осіб, тобто для тих, які не мали офіційної роботи попередні 12 місяців, за них не сплачувалися страхові внески, зараз мінімалка становить 1000 грн - це на період карантину. Раніше було 650, правління Фонду ухвалило рішення і підвищило цю суму на період карантину. Для застрахованих осіб - 1800 грн мінімальна сума і максимальна - 8408 гривень", - пояснила Бундіні.

Чиновниця додала, що у період карантину подачу заяв на отримання статусу безробітного і отримання допомоги по безробіттю значно спростили. Зараз для цього є два способи.

"Перший. Зайти на сайт Державної служби зайнятості, подивитися покрокову інструкцію, написати заяву, сфотографувати її і направити на пошту того центру зайнятості, де людина бажає обслуговуватися. Так само людина пише ще заяву на отримання допомоги по безробіттю. Наші фахівці розглядають ці заяви і ухвалюють рішення стосовно надання статус", - сказала Бундіні.

Другий спосіб передбачає візит до установи.

"Можна прийти в Центр зайнятості. Оскільки вони зараз зачинені, то ми виставили перед центрами скриньки для отримання кореспонденції - там же лежать бланки заяв для статусу і для допомоги по безробіттю. Заповнюєте бланк, кидаєте в скриньку. Наші фахівці виймають ті заяви, розглядають і далі вже ухвалюють рішення", - пояснила Бундіні.

За словами чиновниці, якщо центр зайнятості на вбачає підстав для надання статусу безробітного, співробітники телефонують людині і пояснюють, що можуть зробити: надати консультації, підшукати роботу тощо.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb