Нацбанк планує розширити програми підтримки економіки через коронакризу

Національний банк України збирається активніше підтримувати економіку України, зокрема розширивши програму кредитів рефінансування для банків, щоб вони фінансували інфраструктурні проєкти

Про це повідомив голова Національного банку Яків Смолій під час брифінгу з питань монетарної політики, передає hromadske.

“Останній місяць ми активно працювали над комплексом інструментів із підтримання економіки. За рахунок їх упровадження ми зможемо розширити для банків доступ до фінансування, яке вони зі свого боку зможуть спрямувати на кредитування реального сектору економіки. Це має посилити стимулюючий ефект від зниження облікової ставки”, - заявив Смолій.

Нові програми кредитної підтримки економіки будуть передбачати незначне послаблення Нацбанком вимог до банків для того, аби вони могли активніше брати кредити НБУ.

Зокрема, Нацбанк збільшив термін надання кредитів рефінансування з 1 до 3 місяців, розширив перелік активів, які банки можуть давати НБУ у заставу за такими кредитами. Крім цього, НБУ запроваджує новий інструмент - процентний своп, який банки зможуть використовувати для того, аби мінімізувати ризики зростання процентних ставок.

“Ми запровадимо довгострокові кредити рефінансування на термін до 5 років. Вони будуть надаватися під плаваючу ставку та під ту ж заставу, що і тендерні кредити. Зараз ми завершуємо технічну підготовку до запровадження цього інструмента і плануємо провести перший аукціон із надання довгострокового рефінансування вже в першій половині травня”, - додав Смолій.

У Нацбанку очікують, що гроші, які НБУ видаватиме банкам в межах нових програм підтримки економіки, будуть направлятися на більш активну підтримку економіки, зокрема на фінансування довгострокових інфраструктурних проєктів. Це має сприяти відновленню ділової активності та зменшенню безробіття.

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine