СБУ викрила російський холдинг на стеженні за кримчанами та блокуванні українських інтернет-ресурсів у Криму

Служба безпеки України викрила холдинг російських телекомунікаційних компаній на негласному зборі інформації користувачів мережі в тимчасово окупованому Криму, а також блокуванні українських інтернет-ресурсів на території півострова

Про це повідомив пресцентр відомства.

Менеджмент російського товариства, що входить до великого телекомхолдингу з РФ, підключив у Криму власну телекомунікаційну мережу до апаратно-програмних комплексів, які діють в інтересах ФСБ РФ.

"Ці програмні комплекси здійснюють негласне отримання інформації з телекомунікаційних мереж через несанкціоноване отримання даних користувачів мережі інтернет, а також блокування українських інтернет-сайтів на території АР Крим", - йдеться в повідомленні.

До групи російського холдингу входять 15 юридичних осіб, які очолюються єдиним керівництвом. Указана холдингова компанія надавала телекомунікаційні послуги українським державним установам та товариствам.

Президенту і кінцевому бенефіціарному власнику російського холдингу та юристу групи телекомкомпаній повідомили про підозру.

Президент холдингу наразі переховується від слідства у США. Громадянину РФ, який був пособником, оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 КК України (у діянні, умисно вчиненому за попередньою змовою групою осіб, на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: наданні іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України).