Україна в ОБСЄ засудила незаконний призов у Криму та "указ" Путіна про позбавлення землі кримчан без паспорта РФ

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк сказав, що указ президента РФ Володимира Путіна, яким українців позбавлено права володіти землею в окупованому Криму, як і черговий незаконний призов кримчан на військову службу, є грубим порушенням міжнародного права

Про це повідомляє Укрінформ.

"Протягом останніх тижнів ми спостерігали за низкою тривожних подій на Кримському півострові, тимчасово окупованому Росією. Найбільш провокаційним було введення заборони на володіння землею у прибережених районах для громадян України, які тепер втратять свої земельні ділянки, що були законно отримані до окупації, та черговий незаконний призов на військову службу, що є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права", - заявив він.

Український дипломат нагадав, що мандат СММ ОБСЄ в Україні охоплює всю територію України,

"Ми дякуємо Місії за моніторинг пунктів пропуску між Херсонською областю та Кримським півостровом. Водночас, ми як і раніше переконані, що цього недостатньо", - зазначив Цимбалюк.

За його словами, СММ має приєднатись до інших структур ОБСЄ, що висвітлюють ситуацію в Криму.

"Ми в черговий раз закликаємо СММ провести дистанційний моніторинг прав людини в Криму, використовуючи, зокрема, надану ООН методологію", - заявив очільник місії України при ОБСЄ.