Обсяг венчурних інвестицій в українське ІТ вперше перетнув $0,5 млрд

Впродовж 2019 року українські стартапи та IT-компанії отримали $510 млн інвестицій, що в 1,5 рази більше, ніж рік тому

Про це йдеться у звіті Української асоціації міжнародних інвесторів (UVCA) та Делойт Україна.

Згідно з даними у звіті, 2019 рік став першим, коли інвестиції в українські IT-проекти досягли позначки в півмільярда доларів. При цьому в UVCA відзначають, що за підсумками 2019 року було укладено 111 угод - на чотири менше, ніж роком раніше.

Водночас обсяг угод по M&A (злиття і поглинання) виріс в 18 разів. У 2019 було вироблено 18 угод по M&A на загальну суму в $460 млн, тоді як роком раніше було зафіксовано сім угод на суму в $25,2 млн.

У 2019 році продовжилося зростання інвестицій у сфери, пов’язані з розробкою програмного забезпечення, хардверних продуктів і онлайн-сервісами.

Примітно, що за підсумками року бізнес-ангели вклали в українські стартапи $6,1 млн - всемеро більше, ніж у 2018 році.

Автори звіту зазначають, що в питанні гендерної рівності українські стартапи знаходяться в кращій позиції, ніж компанії в середньому по світу.

“Виявилося, що у 26% компаній серед засновників є жінки. Так, згідно з даними Crunchbase, в середньому у світі цей показник становить 19%”, - йдеться в документі.

Повідомляється, що минулий рік відзначився 29 виходами для українських інвесторів при зростанні середнього чека угоди на 78% до $5,7 млн.

Лідерами за кількістю та обсягом угод стали компанії, що розробляють програмне забезпечення. За підсумками року вони посунули на друге місце онлайновий сервіс. Обсяг угод ТОП-10 виріс майже вдвічі і склав $456 млн.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb