Поки Путін вважає, що може малою ціною продовжувати підривати Україну та її прагнення до тіснішої інтеграції з Європою, - він буде продовжувати", - Курт Волкер

Поки президент Росії Володимир Путін вважає, що може малою ціною продовжувати підривати Україну та її прагнення до тіснішої інтеграції з Європою, - він буде продовжувати це робити

Про це під час онлайн дискусії Київського Безпекового Форуму, організованої Фондом Арсенія Яценюка “Відкрий Україну”, заявив Курт Волкер, Надзвичайний і Повноважний Посол, Спеціальний представник уряду Сполучених Штатів Америки з переговорів стосовно України у 2017-2019 роках, пише Еспресо.TV.

Він висловив думку, що очікувати "оптимістичних змін у позиції Путіна, а також російській політиці" не варто. 

За його словами, Путін "бачить слабкість України, він бачить, що США поза процесом. Він бачить, що Франція заграє з Росією. Він бачить, що Німеччина відволікається на свої внутрішні політичні процеси. А також, звісно, коронавірус, який впливає на всіх. Тому я думаю, що Путіну цілком зручно".

Курт Волкер переконаний, що Україна має стати "настільки сильною, наскільки це можливо".

"Ця сила має опиратися на фінансову стабільність, верховенство права, аби іноземні інвестори почувалися впевнено. Досягнення сильних показників економічного зростання. Впровадження послідовних економічних реформ, з чіткою системою верховенства права. Зрештою, приваблення іноземних інвесторів, що призведе до економічного зростання. Якщо це відбудеться, Україна буде надзвичайно сильною. І це те, де я бачу реальну можливість змінити прогнози Путіна", - наголосив дипломат.

Він також висловив переконання у "надзвичайній користі, якби США знову почали брати активну участь у підтримці України і стали більш активно залученими разом із Францією та Німеччиною у Нормандському форматі". 
"А також були більш чіткими стосовно агресії Росії в Україні і необхідності продовжувати протистояти цій агресії", - додав Курт Волкер. 

Відповідаючи на запитання щодо змін у переговорному штаті: “Козак замість Суркова”, Курт Волкер відповів: “Я мав можливість зустрічатися з паном Сурковим, у мене ніколи не було враження, що він є тим, хто приймає рішення. Я завжди розумів, що Путін приймає рішення. І так само і з паном Козаком. Людина, яка насправді приймає рішення, – не змінилася. Відрізняється лише людина, яка представляє його".

За словами дипломата, Козак формує архітектуру з "відколотих самопроголошених республік" навколо Росії. 

"Ця архітектура має певні форми стійкості або часткової стійкості, яку Росія може використовувати для того, щоб дестабілізувати сусідів і стримувати їх від того, щоб стати ближчими та більш інтегрованими до Заходу", - наголосив Курт Волкер. 

Київський Безпековий форум - провідний міжнародний форум України з проблем миру і безпеки. Заснований у 2007 році Фондом Арсенія Яценюка “Відкрий Україну”. 

В онлайн дискусії КБФ "Війна Росії проти України: як приборкати агресора і встановити довгостроковий мир у Східній Європі” участь взяли: