У Білому домі заявили про дослідження, що виявило знищення коронавірусу сонячним світлом

Згідно з дослідженням, яке оприлюднили американські урядовці, коронавірус швидко руйнується сонячним світлом

Про це повідомляє medicalxpress.

Зазначається, що слід врахувати, що саме дослідження ще не було рецензовано і очікує на зовнішню оцінку.

Вільям Брайан, радник з науки і технологій секретаря Департаменту внутрішньої безпеки, заявив журналістам в Білому домі, що урядові вчені виявили, що ультрафіолетові промені здійснюють сильний вплив на патоген, який дає надію, що його поширення може послабити протягом літа.

"Наше найбільш вражаюче спостереження на сьогодні - це потужний вплив сонячного світла на знищення вірусу як на поверхні, так і в повітрі. Ми спостерігали аналогічний ефект як з температурою, так і з вологістю, коли підвищення температури і вологості або і того і іншого зазвичай менш сприятливо для вірусу, - заявив Брайан.

Повідомляється, що Брайан показав слайдшоу, де коротко окреслено основні результати експерименту, проведеного в Національному центрі аналізу та протидії біологічному захисті в Меріленді.

Він показав, що період напіврозпаду вірусу становив 18 годин, коли температура становила від 70 до 75 градусів за Фаренгейтом (від 21 до 24 градусів за Цельсієм) з 20-відсотковою вологістю на непористій поверхні. Це, наприклад, такі поверхні, як дверні ручки і нержавіюча сталь.

Але період напіврозпаду скоротився до шести годин, коли вологість зросла до 80 відсотків, і до двох хвилин, коли в рівняння було додано сонячне світло. Коли вірус був аерозольований, тобто суспендований в повітрі, період напіврозпаду становив одну годину за вологості 20 відсотків і температурі від 21 до 24 градусів за Цельсієм. При наявності сонячного світла це значення зменшувалося до півтора хвилин.

У повідомленні йдеться, що віруси швидше розкладаються на більш гарячих поверхнях, тому що захисний шар жиру, який їх оточує, висихає швидше.

Зазначається, що Брайан дійшов висновку, що літні умови "створять середовище, в якому можна буде зменшити передачу коронавірусу". Однак він додав, що скорочення поширення не означає, що збудник буде повністю знищений.

"Для нас було б безвідповідально сказати, що ми відчуваємо, що літо просто збирається повністю знищити вірус, і тоді, якщо це безкоштовно для всіх, і що люди ігнорують ці посібники", - сказав Брайан.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb