Справу Суркісів про націоналізацію ПриватБанку зняли з розгляду через тиск на суд

Велика палата Верховного суду звернулася до Офісу генерального прокурора із заявою про тиск на суд у справі Родини Суркісів проти держави

Про це пише НВ з посиланням на інформацію від ПриватБанку.

Зазначимо, справа Суркісів - ключова у процесі оскарження колишніми власниками ПриватБанку націоналізації цього банку у 2016 році.

Зазначається, що Велика палата Верховного суду звернулася до Офісу генерального прокурора та Вищої ради правосуддя із заявою про тиск на суд. У зв’язку з цим розгляд справи Суркісів у Верховному суді зняли з розгляду. Засідання мало відбутися 27 квітня.

Нагадаємо, в період роботи тимчасової адміністрації в Приватбанку за процедурою конвертації коштів інсайдерів банку в капітал (bail-in - технічна частина націоналізації) сім'ю Суркісів також визнали пов’язаним особами. У Ігоря Суркіса в Приватбанку на рахунку було 151 млн грн, у Поліни Ковалик (дружини Григорія Суркіса) - 514,1 млн грн, Григорія Суркіса - 163,1 млн грн, Марини Суркіс (дочка Ігоря Суркіса) - 174,5 млн грн, Рахміля Суркіса (батько братів Суркісів) - 44,8 млн грн.

Низка українських судів до цього ставали на бік Суркісів у справі “пов'язаних осіб”. Також до цього справу, пов'язану з процедурою bail-in, розглядав Високий суд Англії та Уельсу. Зокрема, цей суд розглядав обмін зобов'язань ПриватБанку за євробондами, випущеними у 2010 та 2013 роках. Тоді Високий суд ухвалив рішення на користь ПриватБанку та дозволив йому не платити борг колишнім власникам.

Втім якщо Велика палата прийме рішення на користь Суркісів, то і інші особи зможуть оскаржити свою зв’язаність з банком, тоді Україна як держава може втратити близько 30 млрд грн (сума bail-in).

Також від результату цього процесу буде залежати відновлення процесу щодо оскарження націоналізації ПриватБанку. Так, 19 грудня 2019 року Шостий апеляційний адміністративний суд Києва призупинив провадження щодо розгляду скарги держави на рішення Окружного адмінсуду Києва від 18 квітня до рішення Великої палати Верховного Суду у справі сім'ї Суркісів. Оскільки в межах цієї справи розглядається питання про те, до якої юрисдикції належить ця справа: до адміністративної або господарської.