“Я тепер "голова податкової поза штатом": Верланов заявив, що його раптово звільнили в інтересах колишніх еліт

Ексочільник Державної податкової служби Сергій Верланов, якого усунули від виконання обов’язків у п’ятницю ввечері 24 квітня, пояснив деталі свого звільнення

Про це він розповів в інтерв'ю ЕП.

“Звільнили таємно. Без розмов. Без попереджень. Без підстав. Наскільки мені відомо, міністр фінансів вніс подання про наше з Максом (екскерівник митної служби Максим Нeфьодов. – ред.) звільнення з голосу. Міністр керувався статтею 87-1 закону про державну службу. Ця стаття дозволяє звільняти держслужбовців категорії А за поданням прем'єра або відповідного міністра. Це не дуже чисте юридичне рішення, м'яко кажучи, оскільки ми проходили конкурси тоді, коли цієї норми ще не було”, - пояснив він.

"З мене зняли обов’язки голови і вивели за штат. Я тепер "голова податкової поза штатом". Це означає, що за процедурою, в понеділок я маю прийти і запитати Тітарчука (в.о. голови податкової служби. – ред.), що мені робити. І якщо він дасть мені якесь завдання, то маю його виконати. Протягом півроку мені мають запропонувати три нові посади, і якщо я не погоджуся, то відпустити", – пояснив Сергій Верланов технічну сторону свого звільнення за статтею 87-1 закону про держслужбу.

Також Верланов зазначив, що “у будь-якому разі, підстав ніяких для звільнення немає. Вони не оголошувались і не обговорювались”. 

Ексголова податкової зазначив, що план відомства з наповнення бюджету у березні відновився:

“У березні план за податковими надходженням ми виконали за всіма податками, окрім ренти. Зараз бізнес мені обриває телефон з питаннями, що сталося”, - сказав він.

“Я вважаю, що воно (рішення про звільнення - ред.) відбулося в інтересах представників колишніх еліт, яких було остаточно усунуто від різноманітних податкових схем, починаючи від спирту, пального, тютюну і горілки, і закінчуючи схемами з ПДВ. В останні два місяці ми особливо гарно попрацювали зі схемним ПДВ і припинили його в промислових масштабах, почали тісніше працювати з правоохоронним органами”, - додав Верланов.