На захист В’ятровича виступила громадськість України та діаспори

Через переслідування історика, екс-голови Українського інституту національної пам’яті та нардепа Володимира В’ятровича до ДБР звернулись низка міжнародних та всеукраїнських організацій. Розслідування називають замовним і політичним, спровокованим антиукраїнськими силами

Громадський Комітет з вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-33 років, Громадська організація "Всеукраїнська правозахисна організація "Меморіал" імені Василя Стуса" та Світовий Конгрес Українців адресували до ДБР відкрите звернення. У ньому йдеться про замовний політичний характер розслідування ДБР з приводу організації у 2018 році Міжнародного форуму "Україна пам’ятає, світ визнає!", присвяченого 85-роковинам Голодомору.

"Закликаємо ДБР не стати інструментом у політичних замовленнях антиукраїнських сил" — наголосили Громадський Комітет з вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-33 років, Світовий Конгрес Українців та "Меморіал" імені Василя Стуса. 

Розслідування називають замовним і політичним, спровокованим антиукраїнськими силами. зауважується, що ДБР розпочало розслідування за листом політика, відомого своїми зневажливими заявами щодо теми Голодомору та національної пам’яті українців.

Підписанти звернення зауважують: "в Україні вшанування жертв Голодомору-геноциду з залученням державних коштів знову стало можливим лише після перемоги Революції Гідності. Громадський Комітет із вшанування пам’яті жертв  Голодомору-геноциду 1932-33 років виступив співорганізатором державно-громадських заходів пам’яті 85 роковин Голодомору. Наші представники та колеги брали участь у Форумі, який відбувся на високому науковому, представницькому та організаційному рівні. У ньому взяли взяли участь багато українських та закордонних гостей. Серед доповідачів Форуму було 32 українських та 20 іноземних дослідників теми Голодомору, низка представників іноземних країн, Світового конгресу українців, керівники європейських інституцій національної пам’яті, кількасот учасників та представники українських та закордонних медіа". 

Звернення підписали:

Текст звернення можна переглянути за посиланням.