Неприпустима поведінка: прем'єр Чехії застеріг Росію від втручання у її внутрішні справи

Прем'єр Чехії Андрей Бабіш прокоментував конфлікт з РФ через демонтаж пам’ятника маршалу Конєву, в зв’язку з чим меру Праги була надана охорона

Як повідомляє Радіо Прага, Бабіш обговорив ситуацію, що склалася з президентом Мілошем Земаном.

"Ми - суверенна держава, і не дозволимо будь-якій великій світовій державі впливати якимось чином на наші політичні справи … Неприпустимо - якщо це правда - щоб будь-яка іноземна держава проводила у нас акції, спрямовані проти наших громадян", - заявив Бабіш після зустрічі з Земаном.

На думку чеського прем'єра, поточна ситуація поки не вимагає радикальних заходів, таких як видворення з країни посла РФ в Чехії.

Раніше про те, що меру Праги Зденеку Гржібу надали охорону через можливу загрози з боку Росії, писав чеський журнал Respekt без вказівки джерела інформації.

Пізніше в мерії Праги підтвердили, що Гржибу надали охорону, однак, відмовились уточнили причину цього рішення.

За даними видання, влада побоюється, що низці чиновників загрожує небезпека через демонтаж пам’ятника радянському воєначальнику Івану Конєву та підготовку установки пам’ятної плити бійцям "Російської визвольної армії" (РОА).

Як писав Respekt, під охороною поліції, крім Гржіба, знаходяться староста району Ржепоріє Павел Новотни і староста району Прага-6 Ондржей Колар. У перших двох випадках захист носить превентивний характер, між тим, як Колар, за даними видання, вже отримав погрози вбивством.

До Праги начебто прибув росіянин, який планував вбивство чиновників, які ініціювали демонтаж пам’ятника Коневу.

У Празі на початку квітня влада демонтувала пам’ятник маршалу Конєву, монумент буде перенесений в створюваний Музей пам’яті XX століття.

Демонтаж скульптури викликав обурення Росії, Слідчий комітет РФ порушив "кримінальну справу" про реабілітацію нацизму.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb