"Енергоатом" зупинить половину своєї потужності задля "зеленої" і теплової генерації, - ЗМІ

Згідно з новим прогнозним енергетичним балансом на 2020 рік, затвердженим Міністерством енергетики та довкілля 28 квітня, вироблення електроенергії держкомпанії НАЕК “Енергоатом” буде скорочене до половини існуючої потужності

Про це йдеться в оперативному графіку експлуатації енергоблоків АЕС, який оприлюдненому співробітниками “Енергоатому”, передає БізнесЦензор.

Обмеження стосуються 10 енергоблоків всіх чотирьох АЕС в країні: Запорізької (ЗАЕС), Рівненської (РАЕС), Південно-Української (ПУАЕС), Хмельницькій (ХАЕС).

Зокрема, графіком передбачено виведення в резерв енергоблоків:

ЗАЕС-2 – 71 добу,

ЗАЕС-6 – 98 діб,

РАЕС-3 – 87 діб.

Передбачена робота енергоблоків на зниженій потужності:

ЗАЕС-3, 4, 6 – в грудні,

ЮУАЕС-1 – з квітня по серпень,

ЮУАЕС-2 – з серпня по жовтень,

ЮУАЕС-3 – з квітня по грудень,

РАЕС-1 – з квітня по травень і з липня по жовтень,

РАЕС-2 – з квітня по червень, з липня по жовтень,

ХАЕС-1 – з травня по серпень.

Раніше виконуючий обов’язки президента “Енергоатому” Петро Котин в інтерв’ю Цензор.НЕТ заявив про те, що потрібно “припинити робити з держкомпанії дійну корову для приватного бізнесу”.

Як відомо, 85% електроенергії НАЕК “Енергоатом” продається ДП “Гарантований покупець” за низькою фіксованою ціною 567 грн за МВт*год, для забезпечення дешевої електроенергії населенню та компенсації зеленого тарифу.

Електроенергія з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) продається по “зеленому” тарифу. У 2020 році середньозважений “зелений” тариф становить близько 4280 грн за МВт*год.

Решта електроенергії, включаючи теплову (близько 30% в загальному виробленні), продається в ринку. 29 квітня на ціноутворюючих сегменті ринку “Ринку на добу вперед” в об’єднаній енергосистемі України середньозважена ціна електроенергії склала близько 1550 грн/МВт*год.

Більшу частину (близько 65%) теплової генерації забезпечує холдинг ДТЕК Ріната Ахметова.

Раніше НАЕК “Енергоатом” був змушений вивести в простій енергоблоки ЗАЕС-2 і РАЕС-3 через балансових обмежень.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb