Туск закликав поляків бойкотувати президентські вибори в травні

Екс-глава Європейської Ради і колишній прем'єр-міністр Польщі, голова "Європейської народної партії" Дональд Туск закликав громадян Польщі не приходити на виборчі дільниці 10 травня, коли в країні пройдуть президентські вибори

У своєму відеозверненні Туск повідомив, що сам вже ухвалив рішення не голосувати на майбутніх виборах, адже влада не може забезпечити їх безпеку, повідомляє Reuters.

Окрім того, голосування поштою не гарантує таємниці волевиявлення.

"Прості правила пристойності і порядності не дозволяють брати участь в тому, що пропонує влада… Правляча партія ПіС повинна розробити альтернативний план проведення виборів, який буде безпечним і в принципі справедливми", - підкреслив Туск.

Правляча партія "Право і Справедливість" наполягає на проведенні виборів відповідно до раніше визначених строків, незважаючи на зростаюче число заражень коронавірусом і смертей від ускладнень.

Сейм уже схвалив проведення виборів президента за допомогою поштового голосування.

Крім того, ПіС пропонує внести зміни до Конституції: зокрема, пропонується скасувати вибори, призначені на 10 травня, продовживши президентський термін з поточних п’яти до семи років.

Перший тур президентських виборів у Польщі запланований на неділю, 10 травня 2020 року.

У Польщі зареєстровано 12 089 випадків захворювання на коронавірус і 570 смертей від ускладнень. У країні введений карантин, закриті школи і більша частина магазинів, введений режим "усі в масках".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb