До України прибув із Китаю літак із 400 тис. респіраторів і 50 тис. захисних щитків для лікарів, - ОПУ

До аеропорту "Бориспіль" прибув літак з Китаю, який доправив 400 тис. респіраторів та 50 тис. захисних щитків для українських лікарів

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Загалом було відправлено понад 25 літаків, які привезли вантажі для України", – сказав він.

За його словами, це, зокрема, вантажі, які закуповував ОП за кошти благодійних фондів.

"Це засоби захисту для наших лікарів. Вони відразу доставляються, і сьогодні будуть доставлені до регіонів України. Це респіратори, захисні окуляри тощо", – зазначив Тимошенко.

Також цими рейсами доправляли вантажі, які закуповує бізнес як гуманітарну допомогу регіонам, де він базується.

Читайте також: Власник Епіцентру нардеп Герега пропонував медтовари, які доставили "Мрією" з Китаю як "гуманітарку". Документ

Крім того, згадані літаки привозили комерційні вантажі. 

"Ми дали змогу комерційним організаціям, насамперед мережам аптек та ритейлерам, привозити вантажі. Найперше, це звичайні маски для населення. Саме ці літаки, перельоти з Китаю до України, оплачують комерційні організації", – сказав Тимошенко.

За його словами, ця ініціатива допомогла знизити вартість масок в аптеках, де ще місяць тому вони коштували 20-25 гривень.

Він зазначив, що в Китаї та Південній Кореї закуповували, зокрема, ПЛР-тести, поки в Україні не налагодили власне виробництво цих систем.

Тимошенко анонсував оприлюднення на наступному тижні детального звіту щодо роботи благодійних фондів, у якому буде продемонстровано, на що витрачалися гроші.