Парламент підтримав закон про погашення заборгованості на енергоринку за основу

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт "Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії"

За проголосували 258 депутатів, передає Еспресо.TV

Проєкт закону №2386 запроваджує механізми погашення заборгованості щодо ДП "Енергоринок". Зокрема, докапіталізацію НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго" за рахунок випуску облігацій внутрішньої державної позики.

До переходу на нову модель ринку електричної енергії ДП "Енергоринок" викуповував всю вироблену в країні електричну енергію та продавав постачальникам і енергозбутовій компанії для постачання кінцевим споживачам. І мав на кінець 2019 року дебіторську заборгованість у розмірі 31 млрд грн і кредиторську – 28 млрд.

Статутний капітал "Енергоатому" і "Укргідроенерго" збільшать на суму заборгованості, що підлягає погашенню "Енергоринком". Після збільшення капіталу кредиторська заборгованість ДП буде списана з нього у відповідному розмірі.

Проєктом закону також встановлюється цільова надбавка до тарифу на розподіл електроенергії локальними мережами. Проєкт сприятиме встановленню доступних тарифів для населення і стабільному функціонуванню енергосистеми.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb