Справа Гладковського: ексзаступнику міністра оборони Павловському оголосили підозру

Національне антикорупційне бюро України в рамках розслідування справи колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського оголосило підозру ексзаступнику міністра оборони Ігорю Павловському

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента у Telegram.

В Офісі наголосили, що НАБУ оголосило про підозру екс-керівництву Міністерства оборони України у корупційному злочині, яким було завдано державі збитків на суму 17,44 млн грн.

"Слідством встановлено, що екс-заступник міністра оборони та директор одного з департаментів у змові з колишнім першим заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони у 2017 році організували закупівлю в межах державного оборонного замовлення вантажних автомобілів за цінами, які суттєво перевищували передбачені бюджетом Виробником та постачальником цих транспортних засобів виступила компанія, за версією слідства, афілійована з екс-посадовцем РНБО", - додали в ОПУ.

У пресслужбі НАБУ зазначили, що повідомили про підозру 6 особам, викритим на корупції в оборонній сфері. Серед притягнутих до відповідальності – колишній заступник міністра оборони та фактичні керівники ТОВ "Оптимумспецдеталь" - компанії-постачальниці запчастин підприємствам державного концерну "Укроборонпром".

Через дії ТОВ "Оптимумспецдеталі" держава недорахувала понад 49 млн грн. Фактичні керівники цієї компанії разом із іншими суб’єктами господарювання у 2015-2017 роках налагодили схему із постачання товарів невідомого походження підприємствам державного концерну "Укроборонпром" із ухиленням від сплати податків. Загалом внаслідок такої діяльності поставлено товарів на суму близько 165 млн грн, з яких не сплачено 49 млн грн податків, а "зекономлені" у такий спосіб кошти легалізували шляхом вчинення низки незаконних фінансових операцій.

  • 17 жовтня детективи НАБУ затримали Гладковського, коли він нібито збирався залишити межі України. Разом з тим, у корпорації "Богдан" заявляють, що той нікуди не збирався тікати, а лишень прямував на світову виставку автобусної техніки Bus world 2019 у Брюселі.
  • 18 жовтня Гладковському повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем та недекларуванні статків.
  • Висунуті проти нього звинувачення він, своєю чергою, назвав "фейками" та "повною дурницею".
  • За інформацією Спеціалізованої прокуратури (САП), Гладковського затримали через інформацію про майно в офшорах.
  • Нагадаємо, у серпні п'ятий президент Петро Порошенко назвав власною помилкою призначення свого бізнесового партнера Гладковського на посаду заступника секретаря РНБО, а її виправленням - його звільнення.
  • 21 жовтня 2019 колишній перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський вийшов із Лук'янівського СІЗО під заставу у 10,6 млн грн
  • Народний депутат Ярослав Дубневич вийшов із СІЗО в листопаді. Йому суд призначив заставу у 100 млн грн, пізніше зменшивши її до 90. За версією слідства, Дубневич лобіював виділення грошових коштів з бюджету ПАТ "Укрзалізниця" на закупівлю товарів у підконтрольних йому підприємств. Фінансові втрати від реалізації схеми згідно матеріалів експертизи становили понад 93 млн грн.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb.