У мерії розповіли, що сталось із "візитівками" Київського зоопарку - статуями зубра та левів

Скульптури зубра та левів відновила родина їх автора Юрія Рубана - дочка Олександра та її чоловік Віктор Липівка

Про це детально розповіли на сторінці міського голови Києва Віталія Кличка в Facebook.

"Друзі! Бронзового Зубра вже встановили на його нове місце на території нової вхідної групи в киїський зоопарк. Незабаром, до кінця травня, прибудуть і Леви", - зазначив міський голова.

Дивіться також: У Києві перенесли вхід до зоопарку. ФОТОФАКТ

"Незабаром, до кінця травня, прибудуть і леви (скульптури – Ред.). Легендарні візитівки зоопарку – фігури зубра та левів – отримали нове життя. Спочатку фігури звірів були зроблені з бетону, потім їх покрили міддю – окремими листами, що були зварені між собою. За початковим задумом автора, фігури хотіли відлити з бронзи, але тоді вирішили заощадити. Таке конструктивне рішення, як показав час, було не дуже вдалим. Між листами міді утворилися мікротріщини, що з часом збільшувалися. Через них потрапляла вода і це з роками суттєво пошкодило фігури звірів. Нові скульптури – повністю з бронзи", – йдеться в повідомленні.

Завдяки фотографіям і архівним документам, що зберігаються в родині Юрія Рубана, скульптори доопрацювали ті частини фігур, що були пошкоджені, й повернули їм первісну форму. Спочатку в гіпсі. Потім художня рада, що складається з відомих майстрів, перевірила відповідність нових скульптур первісному вигляду. Тільки після цього фігури розпочали відливати з бронзи. Новий колір – зелена патина – був рекомендований художньою радою. Згодом він трансформується в яскравий зелено-голубий

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb