Цей день в історії: під час кривавих подій в Одесі було зірвано спробу встановлення "русского міра" у місті

2 травня 2014 року в середмісті Одеси відбулися масові заворушення з багатьма загиблими та пораненими, що закінчилися пожежою в штабі проросійських сепаратистів у Будинку профспілок на Куликовому полі

Такою була кульмінація громадьско-політичного протистояння у місті на тлі вторгнення РФ до Криму і на Донбас, розповідає Еспресо.TV.

Справжні вуличні бої із застосуванням вогнепальної зброї й запалювальних сумішей за умов спочатку підтримки сепаратистів місцевою міліцією, а потім за умов її самоусунення (начальник одеського управління внутрішніх справ Фучеджі потім втік до самопроголошеної "Придністровської народної республіки") почалися з вбивства двох проукраїнських активістів, одеситів Ігоря Іванова та Андрія Бірюкова й тривали до вечора.

При цьому, як свідчать відкриті дані, з 48 осіб, які згоріли на Куликовому полі, 15 виявилися громадянами Росії, а 10 - Придністров'я.

"6 років тому Одеса відбилась від російської агресії та не пустила в місто війну", - пише про той день на своєму Telegram-каналі ексголова одеського осередку "Правого сектору" Сергій Стерненко.

На інші важливі історичні події цього дня звертає увагу освітній проект JNSM.

1611 рік - у Лондоні розпочався друк другого офіційного англійського перекладу Біблії, здійснений для Англіканської церкви за дорученням короля  Якова І. "Біблія короля Якова", що містила 39 книг "Старого Заповіту", 14 апокрифів і 27 книг "Нового Заповіту", стала першою, спеціально призначеною для загального користування, і у виданні 1769 року сьогодні багатьма вважається найвпливовішою книгою в світі.

1803 рік - в Парижі представники США і Франції підписали угоду про купівлю за 60 мільйонів франків ($15 млн) в уряду Наполеона Бонапарта території Луїзіана. В грудні, після ратифікації угоди Конгресом, США стали власниками території від Міссісіпі до Скелястих гірзі сходу на захід і від Мексиканської затоки на півдні до землі Руперта на півночі площею 2,14 млн км2, яка вдвічі перевищувала площу самих США.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb