Економіка України впаде на 11% у другому кварталі, - прогноз НБУ

За підсумками другого кварталу валовий внутрішній продукт України скоротиться на 11% порівняно з аналогічним періодом попереднього року

Про це йдеться в новому Інфляційному звіті Нацбанку.

“Найбільшого потрясіння українська економіка зазнає у II кварталі 2020 року. За прогнозом НБУ, у квітні-червні економіка скоротиться на 11% в річному вимірі, рівень безробіття зросте до близько 12% у сезонно скоригованому вимірі, а зростання зарплат призупиниться”, - зазначили у Нацбанку.

Там очікують, що відновлення економіки почнеться з липня, однак проходитиме воно нерівномірно у розрізі секторів економіки.

“Зокрема від впровадження внутрішніх карантинних обмежень найбільше втратить сектор послуг, роздрібна торгівля, транспорт. Після закінчення карантину ці сектори частково відновляться, проте ще потерпатимуть від повільного відновлення доходів населення. Туризм та пов’язані з ним авіаційні послуги повноцінно відновляться лише в наступному році”, - прогнозують в НБУ.

Ключові експортні галузі України також постраждають від карантину. Обсяги виробництва та експорту металургії скоротяться через падіння попиту на металургійну продукцію, а експорт зернових - через менший врожай, зумовлений поганою погодою.

“Разом із відновленням економіки у 2021 році заробітні плати знову зростатимуть, а рівень безробіття поступово повернеться до докризових 8-9%”, - йдеться у прогнозі.

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine