Щонайменше троє столичних чиновників могли бути причетними до скандального будівництва в Пущі-Водиці

Щонайменше троє столичних чиновників могли бути причетними до скандального будівництва в Пущі-Водиці. Про це йдеться в розслідуванні журналістів програми ШУСТРОВА LIVE на телеканалі Еспресо

Компанія Київміськбуд отримала в оренду ділянку в Пущі-Водиці площею 0,68 гектара у липні 2017 року. Офіційно - для будівництва і реконструкції рекреаційно-оздоровчого комплексу, благоустрою і озеленення території. Але зведений апарт-комплекс на вулиці Квітки Цісик нагадує ніщо інше, як звичайний житловий будинок. Розпочати роботи забудовник зміг після того, як було прийнято детальний план території. При цьому ДПТ суперечить Генеральному плану м. Києва, за яким ця місцина - зелена рекреаційна зона. Тут мають бути виключно санаторії, будинки відпочинку та оздоровчі комплекси, - розповідають журналісти.

80% акцій Холдингової компанії Київміськбуд знаходяться у комунальній власності міської громади Києва. При цьому із забудовником пов’язані окремі депутати столичної міської ради. Так, на час ухвалення рішення про виділення землі в Пущі-Водиці керуючим справами Київміськбуду працював депутат Київради Юрій Зубко. Щоправда, аби уникнути звинувачень в конфлікті інтересів, від участі в голосуванні щодо ділянки для апарт-комплексу депутат публічно відмовився.

Головою наглядової ради Київміськбуду є до недавнього заступник мера Києва Володимир Слончак, котрий нещодавно засвітився у скандалі - влаштував бійку з правоохоронцями, які зупинили його автівку. Поліція затримала хулігана. Суд відправив його під нічний домашній арешт на місяць, а мер Києва Віталій Кличко звільнив з посади. Але у наглядовій раді Київміськбуду Слончак працює й надалі. 

Секретар наглядової ради - Олександр Спасибко, також один з заступників мера Києва, нещодавно звільнений. В Київадміністраціі Спасибко контролював департамент містобудування і архітектури та департамент земельних ресурсів.

Тож, щонайменше, троє людей на високих посадах в Київській міській держадміністрації мають пряме відношення до компанії-забудовника, яка ймовірно отримала землю в оренду під будівництво в Пущі-Водиці у не зовсім законний спосіб, - йдеться у розслідуванні.