56% українців вважають СРСР відповідальним за початок Другої світової, - опитування

5 травня Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва оприлюднив опитування, відповідно до якого 56% українців вважають СРСР винуватцем Другої світової на рівні з нацистською Німеччиною

Про це свідчить опитування Фонду "Демократичні ініціативи".

Опитування стосувалося ставлення українців до Дня перемоги в Другій світовій війні. Фонд уточнює, що опитування охопило 2 000 респондентів і здійснювалося по всій території України (крім окупованих регіонів), а статистична похибка не перевищує 2,2%. Дослідження фінансувало посольство Нідерландів.

За результатами опитування громадян, з тезою, що СРСР, як і Німеччина, несе відповідальність за початок війни, погодилися 56% респондентів.

"Не погоджуються із цим 24% і ще 20% не визначилися. Щодо цього твердження немає кардинальних відмінностей між усіма віковими групами до 70 років, лише серед найстаршої категорії дещо менше погоджуються із ним, але тут більше невизначених. Регіональні відмінності становлять щонайбільше 19% (на Заході з цим твердженням погоджуються 63%, а на Сході – 44%", - йдеться у дослідженні громадської думки.

Водночас близько 52% учасників поділяють радянську інтерпретацію дати 9 травня, вважаючи його днем перемоги у "Великій вітчизняній війні". Так у СРСР та в частині пострадянського простору називають період Другої світової війни після нападу Німеччини на Радянський союз попри попередні мирні домовленості. 32% українців вважають 9 травня днем перемоги всієї антигітлерівської коаліції та внеску в неї України.

Для 6% цей день є просто додатковим вихідним. Серед молоді дещо більше байдужих, а серед людей, старших за 70 років, істотно більше виражена підтримка радянської інтерпретації. До того ж, ця інтерпретація більш поширена на Сході та Півдні, але різниця порівняно з Заходом та Центром у межах 10–15%", – зазначають автори.​

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb