Болгарія погрожує заблокувати переговори про вступ Північної Македонії в ЄС: вимагає визнати, що македонської мови не існує

Болгарія вимагає від Північної Македонії припинити заявляти про існування "македонської мови", інакше Софія накладе вето на вступ колишньої югославської республіки до Європейського Союзу

Про це повідомляє Балканський оглядач.

Болгарія каже, що жителі "Північної Македонії" - це болгари, яких югославська влада позбавила своєї ідентичності для досягнення двох цілей:

1. Легітимізувати претензії Югославії на північ Греції, особливо місто-порт Салоніки.
2. Ослабити болгарську ідентичність, щоб народ залишався вірним Югославії і не закликав до об'єднання з Болгарією.

В рамках цього процесу югославська влада ніби і визнала "македонську мову". Болгарська академія наук, Інститут болгарської мови, Науковий центр Кирила і Мефодія та Інститут історичних досліджень відкидають існування "македонської мови".

Катерина Захарієва, міністр закордонних справ Болгарії, в інтерв'ю болгарському "Каналу 3" розвинула цю думку. Коли журналісти запитали Захарієву, чи "македонська мова" пов'язана з Болгарією, вона відповіла "Так".

"Це все пов'язано. Документів дуже багато. [Македонська] мова була написана в 1945 році і базується на західно-болгарському діалекті. Вони лише змінили трохи граматики, додали кілька слів з іншої сусідньої мови", - сказала міністр .

Згадана сусідня мова - це сербська, Сербія єдина слов'янська країна зі слов'янською мовою, яка межує з Північною Македонією. Греція на півдні та Албанія на заході мають зовсім інші мови.

Тим часом президент Республіки Північна Македонія Стево Пендаровський в інтерв'ю телеканалу "Альсат-М" заявив: "Якщо ціна, яку ми повинні платити, - це сказати, що ми не македонці, і мова, якою я розмовляю, не македонська, то нам ЄС не потрібен".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb