До 1 червня будуть змінені принципи фінансування лікарень, - Степанов про другий етап медреформи

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов назвав головні зміни МОЗ до другого етапу медичної реформи в країні

Про це він розповів на брифінгу, передає Еспресо.TV.

"Той процес, який стартував першого квітня важко назвати справжньою реформою. Насправді це не передбачає нічого доброго - ні для медиків, ні для пацієнтів. Медреформа у тому вигляді, якому ми її отримали означає звільнення близько 50 000 медичних працівників. Вона передбачає закриття 332 лікарень. Усе це через дефіцит фінансування. Дефіцит спостерігається у 984 лікарнях із 1747, які уклали договір з Національною службою здоров'я України. Тобто, більша половина наших лікарень у 2020 році отримує фінансування менше, ніж у 2019", - сказав міністр.

Він зазначив, що згортати її не будуть, але внесуть зміни. 

"Для цього до 1 червня ми запровадимо такі принципи фінансування. МОЗ терміново готує зміни до деяких нормативно-правових актів, яким буде передбачено, що всі заклади охорони здоров’я, які надають спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу, отримають фінансування з державного бюджету не менше ніж в 2019 році. Головним закупівельником залишається НСЗУ. Тобто все фінансування буде йти винятково через НСЗУ", - розповів Степанов. 

Також міністр зазначив, що від 1 червня держава буде повністю фінансувати такі пакети лікування: первинна медична допомога, екстрена медична допомога, гострий інфаркт міокарда, гострий мозочковий інсульт у стаціонарних умовах та 4 пакети для лікування COVID-19. 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb.