Китай має приготуватися до збройного протистояння зі США, - урядова доповідь КНР

Пекін стикається з хвилею ворожості, що зростає на тлі спалаху коронавірусу і може призвести до більшого загострення відносин зі США

Таку інформацію розкриває закрита доповідь китайської розвідки уряду, яка порівнює загрозу із ставленням до Китаю після придушення протестів на площі Тяньаньмень у 1989 році, повідомляє Reuters із посиланням на джерела, знайомі з текстом доповіді.

На переконання Міністерства державної безпеки, яке представило документ, глобальні антикитайські настрої досягли найвищого показника після інциденту з вбивством протестувальників 29 років тому. Зазначається, що ці настрої очолюють США, і Китай має підготуватися до можливого збройного протистояння з ними.

Читайте також: Китай приховав небезпеку коронавірусу, щоб наростити імпорт засобів захисту, - AP

Документ підготував Китайський інститут сучасних міжнародних відносин - аналітичний центр, який у 80-х роках перебував у складі Міністерства державної безпеки і консультував уряд щодо питань зовнішньої політики та національної безпеки.

Зазначається, що документ свідчить про серйозне ставлення китайського уряду до загроз глобальної негативної реакції, яка може вплинути на стратегічні інвестиції держави за кордоном і позиції у сфері безпеки. Пекін в останні тижні стикнувся з тиском і критикою з боку США та їхніх союзників через пандемію коронавірусу.

Читайте також: Китай виступив проти міжнародного розслідування щодо коронавірусу

Текст зводиться до висновку, що Вашингтон вважає успіхи Китаю загрозою західним демократіям і воліє підірвати довіру китайців до Комуністичної партії.

Китайські аналітики порівнюють доповідь з "Телеграмою Новікова" - документом, представленим у 1946 році радянським послом у США Миколою Новіковим. Він підкреслював небезпеку економічного розвитку США та їхні військові амбіції. Телеграма була відповіддю на "Довгу телеграму" американського посла у Москві Джорджа Кеннана, який вважав мирне співіснування з СРСР неможливим, і що довгостроковою стратегією має бути стримування. Ці історичні документи стали основою політики Холодної війни.

Читайте також: Трамп доручив спецслужбам з'ясувати, чи приховали Китай та ВООЗ інформацію про коронавірус

Наразі в прес-службі МЗС Китаю не коментують цю інформацію.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb