Російські хакери намагаються викрасти інформацію щодо протидії COVID-19, - спецслужби Британії

Російські хакери здійснили напад на університети Сполученого Королівства, які займаються розробкою вакцини та обладнанням для боротьби з коронавірусом

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на британські ЗМІ.

Британський національний центр кібернетичної безпеки (NCSC) заявив, що університети Сполученого Королівства і дослідницькі центри стають ціллю цілої хвилі нападів хакерів із "ворожих держав".

Вони хочуть заволодіти інформацією про дослідження про створення вакцини проти коронавірусу. Вважається, що кіберзлочинців спонсорують уряди Росії, Китаю та Ірану. Але наразі жодна зі спроб нападу на британські установи не була успішною.

Популярний у Великій Британії часопис Express, із посиланням на джерела у колах британських служб безпеки, зокрема, у відділі боротьби з кіберзлочинністю, наводить слова неназваного фахівця, який вважає, що у випадку кібернападів на британські університети та дослідницькі лабораторії йдеться про спроби викрадення інтелектуальної власності. За цих обставин вже зникає межа між державою, яка все це замовляє, і серйозними злочинами. Відтак, уряди, які скеровують напади кіберзлочинців, самі є співучасниками цих злочинів.

Це видання також наводить слова Тобаяса Елвуда, голови Оборонного комітету британського парламенту, який каже, що Британія не мусить зволікати у наданні відповідного удару у помсту за подібні ворожі кроки.

"Глобальне розпорошення уваги, пов’язане з Covid-19, створює ідеальну «димову завісу» для здійснення кібернападів. Надто, коли ціна антивірусної вакцини є величезною. Британія не мусить зволікати щодо відповіді на подібну ворожу діяльність", – сказав Тобаяс Елвуд.

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine