97 депутатів звернулось до Шмигаля з вимогою не відключати АЕС на користь вітрової та сонячної генерації

Депутати вимагають не допустити зменшення частки найдешевшої атомної електрогенерації в загальному балансі енергосистеми України

Про це повідомила нардеп-"слуга" Роксолана Підласа у Facebook.

"Дешева державна електроенергія чи дорога приватна? Кабмін “чомусь” обрав другий варіант, чим ставить під загрозу промислове виробництво та відновлення економіки. Народні депутати від фракції Слуга Народу (принаймні, 97 з нас) таке рішення не підтримують, тому ми підписали звернення до прем’єр-міністра Шмигаля з вимогою виправити ситуацію", - заявила Підласа.

Читайте також: Допомогли Ахметову: тарифи на електроенергію знову ростуть. Під час пандемії, - колонка Войціцької

За її словами, уряд змінив структуру енергобалансу України та надав перевагу в забезпеченні споживачів електроенергією виробникам за “зеленим” тарифом та тепловим електростанціям та суттєво скоротив обсяг виробництва дешевшої електричної енергії на АЕС.

Читайте також: Україна купує сонячну енергію в рази дорожче за країни ЄС

Нардеп зазначила, що станом на 4 травня енергоблок другий енергоблок Запорізької АЕС вже виведено в резерв, четвертий енергоблок Запорізької АЕС виведено в капітальний планово-попереджувальний ремонт, енергоблоки Рівненської АЕС, Південноукраїнської АЕС та другий енергоблок Хмельницької АЕС працюють з недовантаженістю.

Читайте також: НКРЕКП піднімає ціну на електроенергію, щоб Ахметов продавав дорожче,- Войціцька

"Через адміністративне зменшення потужності працюючих енергоблоків АЕС, збільшилась кількість працюючих енергоблоків ТЕС, а разом з ними і ціна на електроенергію для промисловості. Середньозважена ціна на е/е в травні, яка була реалізована на ринку "на добу наперед", зросла на 13% у порівнянні з квітнем 2020 року, що збільшило фінансове навантаження на внутрішнього виробника, підприємства житлово-комунальної сфери та державний сектор економіки", - зазначила Підласа.

За її даними, 10 травня за нашою інформацією планується виведення в резерв трьох енергоблоків Запорізької та Рівненської АЕС загальною потужністю 3000 МВт, в подальшому, протягом 2020 року, зменшення виробництва електроенергії ще на 9 енергоблоках АЕС по країні.

Нардепи-"слуги" поставили вимоги прем'єру Шмигалю:

  • вжити заходів щодо недопущення зниження частки атомної електроенергії в структурі ОЕС України та переглянути показники прогнозного балансу електроенергії ОЕС України на 2020 рік
  • надати копії документів на підставі яких приймалося рішення щодо зміни структури енергетичного балансу та вносились зміни в проект прогнозного балансу електроенергії ОЕС
 

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb