У постерах МОЗ про карантин активісти знайшли сексизм

Міністерство охорони здоров’я через неофіційний канал відомства розіслало картинки про карантин, в яких активісти вбачають ґендерні стереотипи

Зміст

Про це повідомляє hromadske.

Постери 3 та 4 травня оприлюднили у Telegram-каналі "Коронавірус_інфо".

На одній з картинок, зображена жінка в масці, рукавичках та зі шваброю і напис: "Дезінфікую оселю, роблю вологе прибирання щодня"

На іншій - чоловік, який сидить за ноутбуком, у білій сорочці. На зображенні написано: "Нарешті є час закінчити онлайн-курси".

У коментарі кампанії проти сексизму "Повага" інфографіки прокоментувала гендерна експертка Української гельсінської спілки з прав людини Тамара Марценюк. Вона зазначила, що попри позитивну мету соціальної реклами, ілюстрації пропагують поширені гендерні стереотипи.

"Прикро, але зображення саме жінки як такої, яка здійснює вологе прибирання, а чоловіка, який у той час займається онлайн навчанням - це усталені гендерні стереотипи, які варто було б підважувати, а не поширювати", — пояснила експертка.

За її словами, в українському суспільстві жінки зіштовхуються з подвійним навантаженням, адже окрім оплачуваної праці здійснюють непропорційно велику частку неоплачуваної хатньої й доглядової праці.

"Відповідно через брак такого ресурсу як час жінки зазвичай не можуть собі дозволити проходити онлайн-курси й займатися самоосвітою. А ця соціальна реклама якраз підтримує такий несправедливий розподіл гендерних ролей, замість того, аби, навпаки, використати карантин як можливість зазначити, що у скрутний час варто підтримувати одні одних і справедливо розподіляти хатню роботою", - додала Марценюк.