В ОРДЛО забруднили 2 водосховища: 300 тис. людей під загрозою, - Мінреінтеграції

В результаті злочинної недбалості російсько-окупаційної влади на території окупованих районів Донецької та Луганської областей сталося порушення роботи двох водосховищ з подальшим забрудненням

Про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

За даними відомства, в окупованих районах Донецької області в результаті неконтрольованого скидання неочищених стоків шахти "Булавинська" сталося забруднення Волинцівського водосховища. Воду з цього водосховища використовують понад 300 тисяч жителів Єнакієвого, Дебальцевого, Шахтарська, Чистякового та інших населених пунктів..

Окупаційна влада знає про наявність проблеми, але не вживає жодних адекватних заходів для її усунення.

"Норми щодо гранично допустимої концентрації у воді нафтопродуктів перевищено у 6 разів, нітратів - у 5,7 раза, сульфатів - у 3,5 раза, цинку - маже у 4 рази тощо", - розповіли в міністерстві.

Наразі забір води з Волинцівського водосховища припинено, а вода для споживання подається з каналу "Сіверський Донець-Донбас", але він потребує планового ремонту та регулярного очищення, тому ситуація може вийти з-під контролю, що змусить окупантів почати подавати людям забруднену воду.

Крім того, у Луганській області виникла загроза зникнення річки Біла та Ісаківського водосховища. Баланс роботи водосховища було порушено після припинення роботи водовідливного комплексу шахти "Слов’яносербська". У 2019 році забір води перевищив надходження шахтних вод на 5 млн кубічних метрів. Клас води у водосховищі також було понижено з "помірно забрудненої" до "забрудненої".