"Слуга народу" розробила законопроєкт, який дозволить депутатам ініціювати відставки міністрів, - нардепка Кравчук

Заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук подала законопроєкт про парламентський контроль за діяльністю міністрів, який спростить процедуру їх звільнення

Про це вона повідомила у Facebook.

Кравчук пропонує реалізувати процедуру інтерполяції — права парламенту порушувати питання про відповідальність міністрів.

"Інтерпеляція використовується у багатьох європейських державах з парламентською або змішаною формами правління. Наприклад, вона популярна у сусідній Польщі. До порядку денного кожного засідання Сейму вноситься пункт “інтерпеляції і питання по поточних справах”",- пояснила депутатка.

Згідно з задумом авторів ініціативи, процедуру інтерпеляції зможе ініціювати комітет або 45 депутатів. Далі питання розглядається в профільному комітеті, після його висновку відставка виноситься на пленарне засідання.

"Якщо рішення про незадовільну роботу члена уряду набирає 226 голосів, прем’єр-міністр зобов’язаний звільнити його протягом 15 днів. Якщо він не зробить цього, парламент сам ухвалить рішення про відставку міністра. При цьому рекомендації щодо відставки міністрів оборони і закордонних справ Верховна Рада буде давати президенту", - написала вона.

За словами Кравчук, депутати не можуть звільняти міністрів без участі прем’єра, оскільки це порушить баланс в парламентсько-президентській системі України.