“У президента сформована думка, що митниця погано працює. Але існують якісь магічні способи отримувати на 50 млрд грн більше”, - Нефьодов

Колишній керівник Митної служби Максим Нефьодов розкрив деталі свого раптового звільнення

Про це він розповів в інтерв’ю НВ.

Нагадаємо, 4 березня у Верховній Раді президент Зеленський сказав, що “контрабанда відправила митницю в нокаут”.

Згодом 24 квітня керівника Митної служби Максим Нефьодова звільнили

За його словами, він дізнався про можливість свого звільнення за 5 хвилин до того, як це власне відбулося - під час засідання уряду.

“У багатьох українських політиків, у тому числі і у президента, є очікування, що митниця повинна давати більше грошей. Насправді з економічної точки зору ми знаходимося в досить незвичній для політики ситуації. Українська влада звикла жити в умовах високої інфляції і постійної девальвації гривні. Наприкінці минулого року ситуація перевернулася”, - каже він.

“Ми увійшли в період, коли у нас не девальвація гривні, а ревальвація, спостерігається низька інфляція. Тому чисто математично митниця починає збирати менше. І я неодноразово показував і політикам, і користувачам у Фейсбук найпростіші графіки, що впливає на доходи бюджету”, - пояснює Нефьодов.

За його словами, суттєві недобори у виконанні плану митницею пов’язані із курсом валют, падінням промислового виробництва, фінансовою кризою і карантином. 

“Вони призвели до того, що ті плани стосовно імпорту, які були закладені в бюджеті (зростання імпорту на 11,3%, а по факту ми бачимо падіння) не працюють. Відповідно всі дивувалися, чому грошей менше, нібито провели вже реформу митниці, від неї повинні зрости доходи. Бували випадки, коли у мене питали, чи не можна поборотися з контрабандою так, щоб грошей стало більше”, - додав він.

“У президента сформована думка, що митниця погано працює. Але існують якісь магічні способи отримувати на 50 млрд грн більше. Ще є люди, які були незадоволені, що я самостійно призначаю людей”, - пояснює причини свого звільнення Нефьодов.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb